Bijusī Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja: Pilsētas 2014.gada budžets ir „Neattaisnoto cerību budžets”

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, pašreizējā Daugavpils pilsētas domes vadība pilsētas 2014.gada budžetu vērtē pozitīvi. Portāls Gorod.lv lūdza bijušo pilsētas domes priekšsēdētāju Žannu Kulakovu komentēt 2014.gada budžetu.

„Uz papīra budžets izskatās normāli. Bet, zinot pašvaldības darbu un ievērojot principu, ka opozīcijai jākritizē koalīcija, gribētos izteikt dažas kritiskas piezīmes.

Kad es biju pilsētas domes priekšsēdētāja, mēs centāmies dot budžetiem nosaukumu. 2012.gadā mums bija „Attīstības budžets”. Veidojot 2013.gada budžetu, izmantojām sistēmatisku pieeju. Skaidrs, ka līdzekļi ir ierobežoti un nav iespējams attīstīt visas pilsētas dzīves jomas, tādēļ tika izvēlēti pilsētas stratēģiskās attīstības virzieni. Protams, tika atbalstītas arī citas struktūras, kuras saņēma nelielus līdzekļus savai attīstībai.

2014.gada budžetu, kuru izstrādāja jauni deputāti, varētu nosaukt par „Neattaisnoto cerību budžetu”. Pirmkārt, tajā nav sistemātiskas pieejas un tas nav tendēts uz attīstību. Līdzekļi ir sadalīti, bet nav vērojama attīstības plānošanas tendence: līdzekļi iedalīti, lai iestādes varētu pastāvēt. Pilsētniekiem ir nepieciešama attīstība. Jāattīsta ekonomika, tad pilsētā tiks radītas jaunas darbavietas. Jā, var labiekārtot parkus un veikt citus pasākumus, bet bez attīstītas ekonomikas cilvēkiem nebūs darbavietu.

Varu uzslavēt sevi, politikā tā ir pieņemts. Divus gadus mēs strādājām pie pilsētas ekonomikas attīstības, tā bija mūsu prioritāte. Līdz šim laikam daži smejas par mūsu devīzi „Daugavpils – iespēju pilsēta”, bet mums ir liels potenciāls, kas ir saistīts arī ar atrašanās vietu, un tas jāizmanto, mūsu komanda to arī darīja. Nekas nenotiek uzreiz, tādēļ, iespējams, mūsu rīcības rezultāti nebija redzami.

Žēl, ka pērn nenotika Investīciju forums, kaut arī līdzekļi tā rīkošanai bija paredzēti. Pirmais forums bija neliels, otrais – vērienīgs, un sadarbības rezultāti bija redzami. Lielu uzmanību veltījām sadarbībai ar Baltkrieviju, bija plānots atvērt kopīgos uzņēmumos mūsu pilsētas teritorijā. Baltkrieviem būtu izdevīgi, ja, piemēram, lauksaimniecības tehnikas montāžas rezultātā Daugavpilī tiktu norādīts, ka tehnika ir ražota ES. Diemžēl pēc situācijas ar tramvaju piegādi Daugavpils ir sevi kompromitējusi.

2014.gada budžets tika izveidots bez problēmām arī tāpēc, ka pērn visi līdzekļi netika iztērēti. Gada beigās bija palicis atlikums, kas pārgāja uz šo gadu, tādēļ budžets izskatās normāli.

Puse no budžeta ieņēmumu ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kuru ietekmē uzņēmumu darbs, kuriem nepieciešams attīstīties. Taču, kā zināms, postenī „Pilsētas ekonomika” ir mīnusa zīme. Daļēji tas ir saistīts ar to, ka šogad tiks realizēts mazāks ES projektu skaits, bet tiks uzsākti un turpināti daudzi projekti, kurus aizstāvēja iepriekšējais Domes sasaukums.

Vēl viens svarīgs budžeta rādītājs ir kultūras dzīves rādītājs, ir samazināts kultūras, atpūtas un reliģijas jomu finansējums. Neapšaubāmi valstī esošā situācija ir sarežģīta, tomēr pat kara laikā notika koncerti, lai atbalstītu cilvēkus. Esam piedzīvojuši ekonomisko krīzi, sola vēl vienu, bet galvenais, lai nebūtu garīgās krīzes.

Sociālās jomas finansējums palicis iepriekšējā gada līmenī. Jaunu pabalstu summas nav lielas, bet vairāku pabalstu palielināšana vairāk saistīta ar pāreju uz eiro, tādēļ tie izskatās labi. Bezmaksas brīvpusdienas vēl divām klasēm – tas ir labi, taču jāatceras, ka tas notiek, jo valsts uzņemas vienas papildklases pusdienu apmaksu.

Kopumā Daugavpils 2014.gada budžets, manuprāt, neliecina par rūpēm par pilsētas attīstību”, paziņoja Žanna Kulakova.


Написать комментарий