Daugavpilī un novadā varētu uzsākt darbu Bioloģiskās pārtikas tiešās pirkšanas pulciņš

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

29.janvārī Daugavpils novada domē pirmo reizi tikās zemnieki un bioloģiskās pārtikas pirkšanā ieinteresētie cilvēki. Kā eksperte šajā tikšanās piedalījās Siguldas Bioloģiskās pārtikas tiešās pirkšanas pulciņa aktīviste Inese Romānova, kura klātesošajiem – Daugavpils novada zemniekiem, potenciāliem pircējiem, lauku attīstības speciālistiem un konsultantiem, kuri bija ieradušies arī no Vārkavas novada, - pastāstīja, kas ir tiešā pirkšana un kā var organizēt domubiedru pulciņu.

„Galvenais iemesls, kāpēc nolēmām organizēt šo tikšanos, ir palīdzēt zemniekiem un piemājas zemesgabalu īpašniekiem gūt papildus ienākumu avotu. Daugavpils ir Latvijas otrā lielākā pilsēta, pietiekami urbanizēta pilsēta, kas nozīmē, ka ne visiem ir savi sakņu dārzi, tādēļ iecere organizēt domubiedru pulciņu, kuri atbalstītu bioloģiskās pārtikas tiešo iegādi no zemniekiem, ir visai reāla.

Neskatoties uz to, ka parasti šāda iniciatīva nāk no pircējiem, nolēmām sākumā tikties ar zemniekiem un piemājas zemesgabalu īpašniekiem. Ceru, ka līdz ziemas beigām varēsim panākt, lai mūsu pulciņā būtu gan bioloģiskās pārtikas piegādātāji, gan pircēji”, paziņoja projekta koordinatore Inese Mežniece.

Jāatzīmē, ka speciāliste no Siguldas lekcijas gaitā minēja vairākas tiešās pirkšanas priekšrocības, kā veiksmīgus piemērus minot jau darbojušos domubiedru pulciņus, kas tika izveidoti Rīgā, Siguldā, Ogrē, Ikšķilē, Valmierā, kuru darbībā piedalās aptuveni 500 ģimenes un 50 zemnieku saimniecības.

Zīmīgi, ka bioloģiskā pārtika – govs un kāzas piens, zaļumi, augļi, dārzeņi, ogas, sulas, graudu produkti, maize, olas, gaļa un desas – maksā mazāk, nekā veikalos (vismaz Vidzemē). Piemēram, litru piena no zemnieka var iegādāties par 0,50 Ls (0,71 eiro), lauku krējuma kg maksā 2,40 Ls (3,41 eiro), maizes kg – 2,50 Ls (3,56 eiro), kartupeļi – 0,35 Ls (0,50 eiro). Gaļas produkti maksā dārgāk, un tas ir saprotami.

Kā viena no priekšrocībām tika minēta daudzu pilsētu iedzīvotāju iespēja iegādāties ekoloģisko pārtiku un būt pārliecinātam par tās kvalitāti.
Zemnieks Aleksandrs Kondrovskis atzīmēja, ka pirms tikšanās ar speciālistiem viņam nebija zināms, kādā veidā var nodarboties ar tiešo pirkšanu un pārdošanu, šī iecere viņu esot ieinteresējusi, jo tā būtu lieliska iespēja pārdot pārpalikušos augļus, kurus patlaban viņš pārdot tirgū.
Zemnieki nolēma, ka mūsu pilsētā noteikti jāizveido Bioloģiskās pārtikas tiešās pirkšanas pulciņš. Nākamā tikšanās notiks 25.februārī plkst.16:00 Daugavpils novada domē. Plašāka informācija pieejama pa tālr.26358845.



Написать комментарий