Kādu kaitējumu veselībai var nodarīt siļķe?

foto: forum-grad.ru
foto: forum-grad.ru

Siļķes kaitīgās īpašības pirmajā acu uzmetienā ir vāji izteiktas, un daudziem nav saprotams, kādus draudus veselībai var radīt parasta siļķ

Mazsālītas siļķes īpatnība ir apstāklī, ka pat, ja tā būs nedaudz bojāta, jūs to nejutīsiet, jo traucēs tās pikantā garša. Daudzi dod priekšroku zivju pirkšanai tirgū, bet ņemiet vērā to, ka tirgū nopirktajām zivīm ir ļoti mazs derīguma termiņš. Šo produkta īpašību nosaka uzglabāšanas apstākļi.
Mazsālītai zivij ir nepieciešami īpaši uzglabāšanas apstākļi, kurus ievērot tirgus apstākļos nav iespējams. Mazsālītu siļķi var uzglabāt līdz 40 dienām 2o – 8oC temperatūrā. Temperatūras režīma neievērošana vairumtirdzniecības bāzēs un tirgos noved pie tā, ka bieži mūsu galdā nenonāk pirmā svaiguma produkti, – vēsta telegraf.com.ua.

Vēl viens bīstamības avots ir helminti, protams, galvenā parazītu masa iet bojā sālīšanas procesā, bet pastāv arī tādi parazītu veidi, kuri izdzīvo. Opistorhis ir parazīts, kurš nonāk cilvēka organismā ar svaigām zivīm un nav svarīgi, vai tās ir  apžāvētas nelielā temperatūrā vai sālītas.

Vēl viens daudzu iecienīts siļķu produkcijas veids ir preservi. Šis konservu veids atšķiras no konservētiem produktiem ar to, ka tas netiek sterilizēts, kas samazina derīguma termiņu. Izplatītākā zivju preservu falsifikācija ir to daudzums, jo saskaņā ar likumu zivju filejai jāsastāda ne mazāk nekā ¾ no satura. Ražotāji pielej lielu eļļas daudzumu, bet daži preservi 50% apjomā sastāv no eļļas.

Specifiskās ražošanas īpatnības un augsta augu satura dēļ zivju preservu derīguma termiņš ir mazs. Tādējādi iecienītā siļķīte pārvēršas par produktu ar sintētiskām piedevām, un izplatītākās no tām ir sorbīnskābe un benzoskābe. Diemžēl tās nav vienīgās piedevas, jo sālītas siļķes sastāvā ietilpst konservanti, stabilizatori un garšas pastiprinātāji. Lielā sāls satura dēļ cieš nieres.

Tāpat mazsālīta siļķe ir kaitīga aknām. Simtus tūkstošos tonnu šo zivju ķer tur, kur notiek rūpnieciska naftas un gāzes ieguve. Bet tas nozīmē, ka ūdens tur ir piesārņots, jo laiku pa laikam notiek avārijās, kurās noplūst nafta vai gāze, bet zivis to visu uzkrāj. Izvēlieties preservus stikla iepakojumā tādēļ, ka plastikāta iepakojums pēc neilga laika sāk izdalīt kaitīgās kancerogēnās vielas.  


Написать комментарий