Mūsdienu bezmiega iemesls ir viedtālruņu izmantošana pirms miega

foto: abakan-news.ru
foto: abakan-news.ru

Hārvardas medicīnas skolas zinātnieki secināja, ka viedtālruņu lietošana pirms gulēt iešanas rada bezmiegu. 

Miega traucējumu iemesls ir noteikta izmēra mākslīgās gaismas viļņi, kuri nomāc hormona melatonīna izstrādi galvas smadzenēs. Ir pieņemts, ka melatonīns ir atbildīgs par cilvēka iemigšanas ātrumu.

Tumsā šī hormona izstrāde notiek intensīvāk, kas rada miegainību. Tomēr vakarā mākslīgā gaisma veicina metalonīna izdalīšanās aizkavēšanos. Stiprāk hormona izstrādi kavē tieši zilās spektra daļas viļņi. Bīstamākās ir elektroenerģiju taupošās gaismas diodes, kuras izmanto datoru monitoros ar plakanu ekrānu, televizoros, kā arī viedtālruņu ekrānos.

„Mēs radījām bioloģisku novirzi, t.i., nevaram agri iemigt – spriež profesors Čārlzs E. Čeislers. – Tomēr pārsteidzošākais ir tas, ka mēs vēl arvien mēģinām agri pamosties”.

Rezultātā cilvēki neizguļas. Piemēram, ASV 1550 cilvēki katru gadu iet bojā satiksmes negadījumos autovadītāju vainas dēļ, jo viņi snauž pie stūres. Neizgulēšanās valstī pārvēršas par epidēmiju, jo tā ir plaši izplatīta, – ziņo glob-news.ru.

Zinātnieki atzīmē, ka elektronika traucē miegam ne tikai izstarojuma dēļ. Informācija, kuru cilvēki saņem pirms miega, bieži izsauc adrenalīna līmeņa paaugstināšanos, un tieši tas neļauj pilnībā atslābināties.

Pētnieki pierādīja, ka cilvēkiem, kuri „sērfo” internetā vai sūta īsziņas pāris stundas pirms miega, stresa līmenis organismā salīdzinājumā ar tiem, kuri pavada vakarus citādi, ir augstāks.

Turklāt Čeislers iesaka vakaros lietot tieši dzeltenā spektra gaismas ķermeņus un tos atslēgt 22:30. Sadzīves elektronikai jāievieš sava veida „ komandantstunda”. Bet, ja tomēr naktī nākas lietot datoru, „jāpaspēlē” ar ekrāna zilo viļņu garumu. 


Написать комментарий