V.Kezika: 2013.gadā darbs galvenokārt tika vērsts uz projektu līdzekļu apguvi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Runājot par 2013.gada rezultātiem, Daugavpils novada domes izpilddirektore Vanda Kezika pastāstīja portālam Gorod.lv par svarīgiem projektiem, kuri tika uzsākti vai īstenoti 2013.gadā.

„Runājot par lieliem projektiem, jāatzīmē, ka šogad risinājām visai sāpīgo jautājumu – veicam 29 objektu (ceļu un ceļu posmu) remontu, kas izmaksāja aptuveni 220 tūkst. latu.

Daudz raižu bija saistīts ar pavasara plūdiem, jo šogad novadā bija izsludināta ārkārtas situācija, daži ceļi bija tik ļoti bojāti, ka par to pastāvēšanu varēja tikai nojaust, tādēļ ar Ministru kabineta atbalstu un izmantojot mūsu līdzekļus ceļu atjaunošanā ieguldījām 192 tūkst. latu. Kopumā ceļu remontā tika ieguldīti 412 tūkst. latu – tas nav daudz, tomēr nevar teikt, ka ceļu, kurus izmanto sabiedriskais transports un uzņēmēji, stāvoklis ir ļoti sliktā stāvoklī. Taču mēs saprotam, ka ceļos, kuri ved uz tūrisma objektiem, jāiegulda lieli līdzekļi, tādēļ patlaban ir sagatavoti 15 tehniskie projekti, plānojam piedalīties attiecīgajā lauku atbalsta programmā.

Diemžēl pašvaldība nav tiesīga nodarboties ar komercdarbību. Ik gadu tiek spriests, ka pašvaldībām jāļauj nodarboties ar uzņēmējdarbību, bet likumdošana to neparedz.

Mūsu novadā daudzi nodarbojas ar lauksaimniecību, tādēļ aktīvi sadarbojamies ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru un finansējam 6 lauku attīstības konsultantu darbu. Šogad viņu darbības nodrošināšanā ieguldījām 18 tūkst. latu.

Daudz par to runājām, un 2013.gadā darbs galvenokārt bija vērsts uz līdzekļu apguvi Latgales attīstības programmas ietvaros, runa ir par vairāk nekā 6 miljoniem latu un par diviem lieliem projektiem. Viens no tiem ir ceļu ar asfalta segumu rekonstrukcija – 9,4 km Ambeļu, Kalupes, Sventes, Naujenes, Tabores, Višķu un Līksnas pagastā. 2,4 miljonus latu vērta projekta īstenošana turpināsies arī nākamgad, kaut arī objekts Līksnas pagastā jau nodots ekspluatācijā.

Otrais lielais projekts – 8 novada izglītības iestāžu ēku renovācija. Daugavpils novada vēsturē tas ir pirmais gadījums, kad renovācijas darbi tika veikti uzreiz 8 skolās.

Tāpat tika uzsākta Naujenes pirmsskolas izglītības iestādes piebūves būvniecība, kas izmaksās vairāk nekā 1,1 miljonu. Neskatoties uz to, ka kopumā novadā bērnu skaits samazinās, Naujenes pirmsskolas izglītības iestādē bieži vien veidojas nelielas rindas.

Nesen kļuva zināms, ka Klimata pārmaiņu finanšu instruments (KPFI) konkursā uzvarēja divi mūsu projekti – Špoģu Mūzikas un mākslas skolas projekts (120 tūkst. lati) un Biķernieku pamatskolas projekts (150 tūkst. lati)”, pastāstīja V.Kezika.


Написать комментарий