Protesti Kijevā atsākas ar jaunu sparu; prasa atklāt Krievijas vienošanās detaļas 1

foto: AP
foto: AP

Ukrainas opozīcijas līderi pieprasījuši atklāt, ko prezidents Viktors Janukovičs piedāvājis Krievijai apmaiņā pret tirdzniecības barjeru stiprināšanu un lētāku gāzes cenu. Protesti valsts galvaspilsētā Kijevā atsākušies ar jaunu sparu, vēsta BBC.

Ukraina un Krievija otrdien parakstījušas vairākas vienošanās, tostarp līgumu par tirdzniecības barjeru atcelšanu un ekonomisko saišu stiprināšanu. Tostarp Maskava sola, ka ievērojami samazinās Ukrainai gāzes cenu, kā arī iegādāsies Ukrainas obligācijas 15 miljardu ASV dolāru apmērā. Tiek ziņots, ka jautājums par Ukrainas potenciālo pievienošanos Maskavas vadītajai Muitas savienībai otrdienas sarunās neesot apspriests.

Apmaiņā pret Krievijas labumiem V. Janukovičs, iespējams, piedāvājis lielvalstij Ukrainas stratēģiskas industrijas, aviācijas un enerģijas ražotājus, atsaucoties uz vārdā nenosauktiem avotiem, protestētājiem paudis Ukrainas opozīcijas līderis Vitālijs Klitško (Vitali Klitscho). «Mēs gribam zinām, ko tieši viņš [prezidents V. Janukovičs – red.] piedāvājis apmaiņā un kas ir iemesli, kādēļ tā darīts,» pauda opozicionārs.

Tāpat tiek prasīts, lai tiek sarīkotas prezidenta vēlēšanas. «V. Janukovičs mūsu apaļā galda sarunās pauda, ka nebaidās no agrāk nekā paredzēts notiekošām vēlēšanām. Ja tā tiešām ir, ļausim viņam to pierādīt godīgā cīņā,» pauda opozīcijas līderis.

Vācijas kanclere Angela Merkele izteikusies, ka Ukrainas līgumiem ar Maskavu nevajadzētu aizkavēt Kijevu turpināt lūkoties rietumu virzienā. Līdzīgās domās ir arī Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās komisārs Štefans Fīle, kurš pauda, ka Krievijas un Ukrainas parakstītajiem sadarbības dokumentiem nevajadzētu ietekmēt Ukrainas apņemšanos tuvināties ES.

Jau ziņots, ka protesti ar barikādēm un valdības galveno administratīvo ēku blokādi sākās pēc tam, kad Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs paziņoja, ka neparakstīs ciešākas sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES), ko bija plānots darīt Austrumu partnerības samitā Viļņā. Pirms tam spiedienu lēmuma pieņemšanā Ukrainai radīja Krievija, īstenojot dažādas sankcijas. Maskava vēlas, lai Ukraina pievienotos tās vadītajai Muitas savienībai.


Написать комментарий

krievija negrib atlaist ukrainu!!