Dombrovskis aicina veidot plašu koalīciju; nepieļauj atgriešanos premjera amatā

foto: F64
foto: F64

Pēc Zolitūdes traģēdijas demisionējušais valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka pašlaik valstī jāveido plaša labēji centrisko spēku koalīcija, un partijām jāaizmirst par savstarpējiem aizvainojumiem un „sarkanajām līnijām". 

Pats viņš nepieļauj iespēju atgriezties valdības vadītāja krēslā, un varētu strādāt Saeimā kā deputāts.

Dombrovskis trešdien pēcpusdienā preses konferencē LTV tiešraidē paziņoja, ka pēc pagājušajā ceturtdienā notikušās Zolitūdes traģēdijas pārdomājis iespējamo rīcību, un trešdien pēc sarunas ar Valsts prezdientu Andri Bērziņu nolēmis atkāpties no amata. Demisijas raksts jau iesniegts prezidentam.

Premjers skaidroja, ka Atbildība pirmkārt nozīmē rīcību, tāpēc valdības pirmie uzdevumi bija nekavējoties rīkoties, lai likvidētu traģēdijas sekas, nodoršinātu glābēju darbu, garantētu, lai policija sāktu izmeklēšanu, lai sāktos vispusīgs būvniecības procesa izvērtējums valstī, lai bojāgājušo tviniekiem un cietušajiem tiktu sniegta palīdzība. Šos ļemumus valdība pieņēma, un tagad premjers pamet amatu.

Viņš pateicas Latviajs iedzīvotājiem par atbalstu, ko izjūta krīzes pārvarēšanas laikā, kas ļāva Latvijai atgreizties uz ekonomiskās izaugsmes ceļa, bet „tagad nepieciešaa jauna valdība, kurai būs uzticības kredīts un skaidrs Saeimas vairākuma atbalsts". „Uzskatu, ka šajā situācija nepieciešama plaša labēji centrisko partiju koalīcja," sacīja premjers. Viņš mudināja partijas aizmirst par savsarpējiem aizvainojumiem un sākt kopīgu darbu, sabeidrība sagaida lēmtspējīgu valdību un saeimu.

Premjera pārstāvētā partija „Vienotība", respēktējot to, ka šonedēļ ir sēru nedēļa, aicināja citas partijas sākt politiskās konsultācijas par valdības veidošanu nākamnedēļ. Viņš arī noelidza iespeju atkārtoti vadīt valdību, jo „uzņemoties atbildību, nav iespējams tūlīt pat sēstie premjera krēslā".

Jau ziņots, ka premjers par atkāpšanos no amata paziņoja trešdien, 27.novembrī. Viņš nolēma atkāpties no amata, uzņemoties politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju, kurā, sabrūkot lielviekala „Maxima" ēkas jumtam, dzīvību zaudējuši 54 cilvēki, vairāki demsiti ievainoti.


Написать комментарий