Daugavpils novada domes Finanšu komiteja izskatīja jauno pašvaldības nekustamo īpašumu vērtēšanas kārtību

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Īpaši vētrainu diskusiju Daugavpils novada domes Finanšu komitejas sēdes gaitā radīja pirmais dienas kārtības jautājums, kas attiecas uz kārtību, saskaņā ar kuru notiek Daugavpils novada domes nekustamo īpašumu atsavināšanas, nosacītās cenas noteikšanas un no nekustamā īpašuma atsavināšanas iegūto līdzekļu pārskaitīšanas Daugavpils novada domes budžetā process.

Te der atgādināt, ka iepriekšējā Finanšu komitejas sēdē 7. novembrī Daugavpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Arvīds Kucins, kā arī deputāts Viktors Kalāns apšaubīja Dzīvojamo māju privatizācijas un nekustamo īpašumu atsavināšanas komisijas darbu. Turklāt ilgstošas diskusijas laikā tika izteikta neuzticība nekustamā īpašuma vērtēšanas kritērijiem.

Ziņotājs, Daugavpils novada domes Lietu pārvaldes Juridiskās nodaļas vadītājs Andris Slesars paziņoja: „Noteikumi atrunā kārtību, kādā personām jāiesniedz priekšlikumi par īpašuma atsavināšanu, kā pieņem īpašuma nosacītās vērtības apmēru un kādā veidā uz priekšlikuma pamata tiek piešķirts finansējums, lai pašvaldības nekustamo īpašumu ierakstītu Zemes grāmatā, kā arī izskatīts jautājums, kādā veidā notiek izdevumu atlīdzināšana, ja nekustamā īpašuma ierakstīšana ir notikusi, pamatojoties uz pilnvaru”.

Deputāts Viktors Kalāns sāka diskusiju ar jautājumiem, kuri viņam palika neskaidri no iepriekšējās Finanšu komitejas sēdes un deputātu sēdes, pajautāja, kādi ir vērtēšanas kritēriji. A. Slesars norādīja, ka deputātiem ir sagatavota speciāla tabula, kuru viņi var izmantot turpmāk.

Savukārt Daugavpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Arvīds Kucins interesējās, vai no juridiskā redzes viedokļa ir pareizi, ka Daugavpils novada domes Finanšu pārvaldes vadītājs vienlaikus ietilpst Dzīvojamo māju privatizācijas un nekustamo īpašumu atsavināšanas komisijā, kā arī saskaņo lēmumu projektus. Pēc debatēm par šo tēmu deputāts Edgars Kucins piedāvāja vispār likvidēt lēmuma projekta 22. punktu, jo visiem dokumentiem ir nepieciešama saskaņošana, tādēļ to atrunāt noteikumos ir lieki, kam piekrita visi sēdē klātesošie.

Savukārt deputāti Janīnu Jalinsku interesēja jautājums, vai noteikumos ir ņemta vērā nekustamā īpašuma vērtēšanas speciālista darba samaksa.

Kā paskaidroja Andris Slesars, nekustamā īpašuma vērtēšanas speciālists strādā uz vienošanās pamata. Tā, par katru novērtēto objektu viņš saņem Ls 14,63, kas ir aprakstīts punktā par nekustamā īpašuma novērtēšanas izdevumiem.

Kā atzīmēja Daugavpils novada domes Dzīvojamo māju privatizācijas un nekustamo īpašumu atsavināšanas komisijas priekšsēdētāja Vasiļisa Pudovkina, tika noskaidrots, ka vairākums pašvaldību vispār nesniedz nekustamā īpašuma vērtēšanas speciālista pakalpojumus, vērtēšanu veic nolīgti speciālisti, kuru pakalpojumi ir ievērojami dārgāki – apmēram 90 Ls par objektu.

Lēmuma projektā ir norādīts, ka kopā ar jauno noteikumu stāšanos spēkā no 2013. gada 1. decembra, tiks atcelts 2010. gada 11. augusta novada domes lēmums, t.i., tie noteikumi, pamatojoties uz kuriem iepriekš strādāja Daugavpils novada domes Dzīvojamo māju privatizācijas un nekustamo īpašumu atsavināšanas komisija.

Diskusijas noslēgumā lēmuma projektā tika nolemts ieviest labojumus, un nosūtīt to izskatīšanai visiem novada domes deputātiem, kuru sēde notiks 28. novembrī


Написать комментарий