Triju valstu pārstāvji Daugavpilī apspriež pilsētas un reģiona attīstības priekšrocības un riskus vairāku AES tuvumā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piektdien, 15.novembrī, „Park Hotel Latgola” konferenču zālē notiek Apaļā galda sēde, kas ir veltīta Daugavpils un Latgales attīstībai triju atomelektrostaciju tuvumā.

Tā ir otrā šāda veida portāla Gorod.lv rīkotā diskusija. Pērnā gada novembrī mūsu pilsētā jau tika runāts par Visaginas AES iespējamās būvniecības iespējām un problēmām. Savās domās par atomenerģētikas izmantošanu dalījās daudzi pasākuma dalībnieki, tostarp Saeimas deputāts, Latvijas Enerģētikas departamenta pārstāvji, Baltkrievijas sabiedrisko organizāciju, Daugavpils pilsētas un novada pašvaldību pārstāvji.

Viens no galvenajiem šī gada Apaļā galda problēmjautājumiem ir pirmās atomelektrostacijas būvniecība Ostrovecā (Baltkrievijā). Saskaņā ar apstiprināto projektu, tās nodošana ekspluatācijā notiks 2018.-2020.gadā. Kā tas ietekmēs Daugavpili un Latgales reģionu, jo AES būvniecība notiks 140 km attālumā no Daugavpils?

Pēc Baltkrievijas puses pārstāvju domām, Ostrovecas AES būvniecība palīdzēs ietaupīt valsts līdzekļus, jo šobrīd Baltkrievija importē dabasgāzi un elektroenerģiju. Pēdējā laikā Baltkrievijā palielinās ražošanas apjomi, tādēļ ir nepieciešams enerģētiskais atbalsts.

Baltkrievijas RUP „Belnipienergoprom” pārstāvis Aleksandrs Apackis pastāstīja portālam Gorod.lv, ka jautājums par Ostrovecas AES būvniecību Baltkrievijā tika apspriests 5 gadu laikā. Tika veikti daudzi pētījumi, monitoringi, publiskās apspriešanas. Uzklausot argumentus, iedzīvotāji jaunās AES būvniecības ieceri uztvēra pozitīvi. Tā uzlabos reģiona infrastruktūru, tiks radītas jaunas darbavietas, pieaugs dzīves līmenis. Turklāt tiks ņemta vērā Černobiļas pieredze, tādēļ tiek izstrādāta nopietna drošības sistēma, AES tiks uzstādīti jaunākās paaudzes reaktori ar aizsardzības līmeni 3+.  

Daudzie Apaļā galda viesi uzdeva dažādus jautājumus. Piemēram, LR Saeimas deputāte Marjana Ivanova-Jevsejeva jautāja par kodolatkritumu utilizācijas problēmu un AES tehnoloģiskajiem aspektiem.

Viņas kolēģis – Saeimas deputāts Juris Viļums jautāja par publiskajām apspriešanām, kā arī iespējām izmantot alternatīvos enerģijas avotus.

Pēc Sanktpēterburgas universitātes Starptautisko attiecību Eiropas izpētes fakultātes katedras profesora Nikolaja Meževiča domām, jebkuras elektrostacijas būvniecība prasa daudz laika un līdzekļu.

Baltkrievu biedrības „Ekoloģičeskaja iniciatīva” padomes priekšsēdētājs Jurijs Solovjevs pastāstīja par monitoringa par būvniecības ietekmi uz apkārtējo vidi rezultātiem. Saskaņā ar šo informāciju, pašlaik radiācijas fons būvniecības reģionā ir normas robežās.

Sēdes gaitā uzstāsies arī Daugavpils un Krāslavas novadu pašvaldību pārstāvji, Visaginas pašvaldības vadītāja Daļa Štraupaite, Baltkrievijas radiācijas un kodolenerģētikas drošības ministrijas pārstāvis Mihails Piguleckis.



Написать комментарий