Nākotnes pensionāru kapitāls pensiju fondos pieaudzis par 13 miljoniem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Otrajā pensiju līmenī šā gada trešā ceturkšņa laikā nākotnes pensionāru kapitāls palielinājies par 12 miljoniem latu, bet trešajā pensiju līmenī – par 1,2 miljoniem latu, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) Pensiju fondu apskats.

Kopš valsts fondēto pensiju shēmas darbības sākuma līdzekļu pārvaldītāji dalībniekiem ir nopelnījuši aptuveni 180 miljonus latu, kas ir 16% no kopējiem shēmas aktīviem 1,13 miljardu latu vērtībā. Šī summa ir tīrais investīciju rezultāts, no kura ir atskaitīti visi ar aktīvu pārvaldīšanu un administrēšanu saistītie izdevumi – atlīdzības pārvaldītājiem, turētājbankām un citas izmaksas, portālu BNN informē LKA.

Šā gada 3.ceturksnis bija pirmais pilnais ceturksnis, kad valsts fondēto pensiju shēmā tika ieskaitītas iemaksas pēc paaugstinātās 4% likmes. Operatīvie dati liecina, ka iemaksas šajā ceturksnī sasniedza 41 miljonu latu, bet investīciju peļņa bija 12 miljoni latu. Septembra beigās valsts fondēto pensiju shēmas dalībnieku skaits pārsniedza 1,2 miljonus.

Fondēto pensiju sistēmas būtība ir uzkrāt reālus līdzekļus, kas tiek ieguldīti kapitāla tirgos un tādējādi palielina nākotnes pensijas kapitālu. Jo ilgāku laiku dalībnieka līdzekļi tiek krāti pensiju fondā, jo būtiskāk var pieaugt pensijas kapitāls. To apliecina pensiju fondu darbības rādītāji – piecu gadu vidējais ienesīgums ir 4,63% gadā, kaut arī šā gada trīs ceturkšņu rezultāts finanšu tirgus svārstību ietekmē ir piezemētāks ar 1,32% gadā. Ienesīgums kopš darbības sākuma pirms teju 11 gadiem ir aptuveni 4% gadā. Viens lats, ieguldīts valsts fondēto pensiju shēmā 2003.gada sākumā, ir pieaudzis uz pusi – nopelnījis gandrīz 52 santīmus, skaidro LKA.

Trešajā ceturksnī privātajos pensiju fondos uzkrātā pensiju kapitāla vērtība palielinājās par 5,6 miljoniem latu jeb 4% un sasniedza 155 miljonus latu. Pensiju plānu aktīvu pieaugumu galvenokārt ietekmēja dalībnieku iemaksas 6,7 miljonu latu apjomā, dalībniekiem izmaksātais kapitāls 2,3 miljonu latu apjomā, kā arī investīciju peļņas rezultāts – 1,2 miljoni latu.

Vidējais privātās pensijas kapitāls nozarē 3.ceturksnī ir palielinājies par 18 latiem (jeb 3%) un sasniedza 718 latus uz vienu dalībnieku.

Kopumā pensiju 3.līmeņa pensiju plānu vidējais ienesīgums kopš gada sākuma uz septembra beigām sasniedza 1,49% gadā. Ilgāka termiņa pensiju plānu ienesīgums ir saglabājies samērā stabils, it sevišķi sabalansēto pensiju plānu grupā. Pirms desmit gadiem veikts ieguldījums pensiju 3.līmenī ir nodrošinājis investīciju atdevi virs 4,5% gadā.

Kopumā pensiju 3.līmenī savus uzkrājumus veido 215 706 dalībnieki, to skaits 2013.gada 3.ceturksnī pieaudzis par 1% jeb 2 541 personu. Vislielāko aktivitāti dalībai privāto pensiju shēmā izrāda privātpersonas, nevis darba devēji, kā tas parasti ir Rietumeiropā. Latvijā 74% no kopējiem pensiju 3.līmeņa dalībniekiem ir privātpersonas, kas veic iemaksas savā labā. Šā gada septembra beigās Latvijā darbojās septiņi privātie pensiju fondi, kas piedāvā 19 dažādus pensiju plānus.


Написать комментарий