Izraēla pievēršas smadzeņu pētījumiem

foto: Anda Asere, Dienas Bizness
foto: Anda Asere, Dienas Bizness

Smadzeņu pētījumi šodien palīdzēs risināt daudzas rītdienas problēmas.

"Kad cilvēki saka – dari, kā vēlies, mēs nekad nezinām, ko tas nozīmē. Vai nebūtu lieliski, ja varētu ieskatīties otra smadzenēs?" konferencē BrainTech Israel 2013 vaicā Rafi Gidron, Israel Brain Technologies dibinātājs. Izraēlas inovāciju nedēļas ietvaros šajās dienās (14.-15.10.) notiek pirmā BrainTech Israel konference, lai meklētu iespējas izprast noslēpumus, kā viņš saka – šai brīnišķīgajai ierīcei starp mūsu ausīm.

Šodien daudzi saskaras ar dažādiem smadzeņu bojājumiem un slimībām, kas katrai valstij dārgi izmaksā. R. Gidron uzskata, ka smadzeņu pētījumi palīdzēs atrisināt daudzas problēmas un ārstēt dažādas smadzeņu saslimšanas un traucējumus.
Valsts apzinās, ka smadzenes ir sarežģīts mehānisms un to izprašana nav viegls uzdevums. Tas prasīs daudz laika, finanšu resursu un labākos prātus. R. Gidron teic, ka tas būs grūti un – neapšaubāmi – izveidot aplikāciju viedtālruņiem ir daudz vieglāk.

Pēdējie pētījumi par smadzeņu darbību un neirozinātni (neuroscience) liecina, ka ir neierobežotas iespējas uzlabot cilvēku dzīvi. Tāpēc pēdējos gados smadzeņu pētījumi ir Izraēlas Zinātnes, tehnoloģiju un kosmosa ministrijas prioritāte, norāda Yaakov Peri, Izraēlas Zinātnes, tehnoloģiju un kosmosa ministrs. Vaicāts, kā valsts nonāca pie šāda lēmuma, viņš norāda, ka vietējie zinātnieki seko līdzi aktualitātēm pasaulē un sniedz rekomendācijas jautājumiem, kam vajadzētu pievērst uzmanību. Lai cīnītos ar dažādām smadzeņu slimībām (Alcheimera, Parkinsona u.c.) un atrastu pareizos medikamentus, ir jāpēta smadzenes. «Esam ceļā,» teic Yaakov Peri.

Šobrīd Izraēla sevi pozicionē kā startup nācija, bet nākotnē tā vēlas būt smadzenu tehnoloģiju (braintech) nācija. «Galvenais mēŗkis ir labāka dzīve mums, mūsu bērniem un visai pasaulei,» viņš uzsver.

Konferencē bija sastopami zinātnieki, kas pēta smadzenes un risina dažādas problēmas, piemēram, uzlabo Alcheimera un depresijas slimnieku ārstēšanu vai īpaša cepure, pēta, kas notiek smadzenēs, kad cilvēki cieš no hroniskām sāpēm, palīdz paralizētiem cilvēkiem atgūt kustības vai ar domu spēku kontrolēt ratiņkrēslu vai datoru.



Написать комментарий