NATO eksperti uzsver nepieciešamību Latvijā turpināt iesāktos attīstības projektus

foto: tverigrad.ru
foto: tverigrad.ru

10. un 11. oktobrī Rīgā notika Latvijas konsultācijas ar NATO ģenerālsekretāra vietnieku aizsardzības politikas un plānošanas jautājumos Heinrihu Brausu un NATO ekspertiem, lai pārrunātu Latvijas sagatavoto Aizsardzības spēju pārskata dokumentu, informē AM Militāri publisko attiecību departaments.

NATO pārstāvji ļoti atzinīgi novērtēja Aizsardzības ministrijas izstrādāto Nacionālo bruņoto spēku Attīstības plānu un aizsardzības plānošanas procesu, kura laikā ir ņemtas vērā ne tikai nacionālās vajadzības, bet arī NATO noteikto spēju prasības.

"Ir svarīgi, lai tiktu turpināti prioritārie NBS attīstības projekti - Kājnieku brigādes mehanizācija, Speciālo uzdevumu vienības un militāro inženieru spēju attīstība," norādīja NATO eksperti.

Tāpat tika uzsvērts, ka Latvijas saistību izpilde un nepieciešamo spēju nodrošināšana būs tieši atkarīga no aizsardzībai piešķirtā finansējuma, tādēļ svarīgi, lai tiktu īstenota Valsts aizsardzības koncepcijā noteiktā apņemšanās nodrošināt aizsardzībai 2% no valsts IKP. Vienlaikus NATO pārstāvji norādīja, ka šī apņemšanās tomēr nav redzama aizsardzības budžeta izaugsmē un nav skaidrs,kā nākotnē plānots to sasniegt.

Sarunu laikā NATO eksperti vairakkārt uzsvēra arī reģionālās sadarbības nozīmi spēju attīstībā un to, ka Baltijas valstīm būtu jācenšas maksimāli izmantot šādas potenciālās savstarpējās sadarbības priekšrocības.

NATO ģenerālsekretāra vietnieks aizsardzības politikas un plānošanas jautājumos Heinrihs Brauss tikās ar Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Sārtu, Nacionālo Bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi, valsts sekretāra vietnieku nodrošinājuma jautājumos Jāni Karlsbergu un valsts sekretāra vietnieku - politikas direktoru Jāni Garisonu. Tikšanās laikā tika pārrunātas NATO un starptautiskās drošības vides aktualitātes.

Konsultācijās NBS Apvienotajā štābā un Aizsardzības ministrijā piedalījās militārie un civilie eksperti no NBS, Aizsardzības, Ārlietu un Iekšlietu ministrijām, pārrunājot aizsardzības politikas, sauszemes, jūras, gaisa, stabilizācijas un atjaunošanas, kā arī spēju atbalsta jomas.


Написать комментарий