Stingri savilkta siksna var izraisīt vēzi

foto: segodnya.ua
foto: segodnya.ua

Cilvēkiem, kuriem patīk savilkt ciešāk siksnu, pastāv lielāks kakla vēža attīstības risks, domā Glāzgovas un Strātklaidas universitātes jaunā pētījuma autori.

Skotijas eksperti domā, ka stingri savilktā siksna var piespiest kuņģa skābi pacelties pa barības vadu un nodarīt nelabojamu kaitējumu veselībai. Tas palielina barības vada vēža veidošanās varbūtību.

Glāzgovas un Strātklaidas universitātes pētnieki noskaidroja, ka biežāk ar šo vēža formu slimo cilvēki ar lieko svaru.

The Daily Record ziņo par to, ka zinātnieki strādāja ar 24 brīvprātīgajiem, kuri iepriekš neslimoja ar skābes refluksu. Katru no viņiem pētnieki palūdza norīt speciālu ierīci, kura veica datu vākšanu pirms un pēc ēšanas.

Mērījumi tika reģistrēti gan gadījumos, kad pētījuma dalībniekiem mugurā bija bikses ar siksnu, gan arī tad, kad bikses bija bez siksnas. Zinātnieki konstatēja: kad dalībnieki cieši savilka siksnu, viņi biežāk juta grēmas kuņģī. Īpaši pamanāma šī savstarpējā sakarība bija cilvēkiem ar lieko svaru.

Vadošais pētnieks, Glāzgovas universitātes sirds asinsvadu un medicīnas zinātņu profesors Kenets MakKols teica: „Stingri savilktās siksnas dēļ, it īpaši tad, ja jums ir liekais svars, pieaug slodze uz sfinkteri starp kuņģi un barības vadu. Tas izraisa kuņģa skābes kustību pa barības vadu uz augšu. Atšķirībā no kuņģa, kurš spēj izturēt skābi, barības vads tiek bojāts. Tas noved pie grēmām, un ilgtermiņa perspektīvā var attīstīties barības vada vēzis”.

Tāpat profesors MakKols piebilda, ka barības vada vēža izplatība pieaug ātrāk nekā jebkuras citas vēža formas izplatība. Jāatzīmē, ka pagaidām barības vada vēzis ir sastopams diezgan reti un vairākumā gadījumu ar to slimo cilvēki, kuri ir vecāki par 55 gadiem. Par agrīno simptomu parasti uzskata norīšanas grūtības.

Arī grēmas ir saistītas ar vēzi, jo tās var novest pie barības vada šūnu bojājumiem, izraisot to izmaiņas. Šīs izmainītās šūnas biežāk kļūst par ļaundabīgām.


Написать комментарий