Latgalē var pietrūkt otrās maizes

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kartupeļu vidējā ražība gaidāma pērnā gada līmenī. 

Par to liecina jaunākās prognozes, ko apkopojusi laukaugu ražas prognozēšanas darba grupa, kuras sastāvā ir Zemkopības ministrijas, Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra un zinātnisko institūciju speciālisti.

Kartupeļu agrajām šķirnēm ražība vēlā pavasara un sausuma ziedēšanas periodā rezultātā bija nedaudz zemāka kā ierasts, norāda eksperti. Šobrīd aktīvi notiek vēlo kartupeļu šķirņu vākšana, ražības līmenis pa reģioniem un arī saimniecību līmenī ir ļoti atšķirīgs. Tomēr vidējā kartupeļu ražība atbilstoši darba grupas aplēsēm 2013. gadā tiek prognozēta 190 cnt/ha, kas ir nedaudz mazāk, nekā 2012. gadā, kad ražība sasniedza 193.4 cnt/ha. Tiek prognozēts, ka šogad kartupeļi iestādīti 30 tūkst. ha lielā platībā, līdz ar to kopraža 2013.gadā prognozēta 570 tūkst. t.

Iepriekš atsevišķi eksperti izteicās, ka šogad kartupeļu ražība dažviet var sarukt pat par 10 - 20 %, kā iemeslus minot sauso un karsto vasaru. Tiesa, situācija pa novadiem ir atšķirīga - tur, kur nokrišņu bija pietiekami, tur būs salīdzinoši labas ražas, bet ir reģioni, kur valdīja liels sausums un karstums, piemēram, Latgalē un tur nevar gaidīt labus rezultātus


Написать комментарий