Latvija sāk dalību Eiropas čempionātā basketbolā

foto: Romāns Kokšarovs/nra.lv
foto: Romāns Kokšarovs/nra.lv

Šodien četrās Slovēnijas pilsētās sāksies kārtējais Eiropas basketbola čempionāta finālturnīrs vīriešu izlasēm. 

Latvijai tas būs septītais finālturnīrs pēc kārtas un devītais kopumā.

Latvijas izlases pirmā pretiniece būs Bosnija, ar kuru spēlēts pavisam nesen – kvalifikācijas turnīrā, kur katrai izlasei bija pa uzvarai. Šodien šis līdzsvars būs izjaukts...

Vēl pirms pāris mēnešiem prognozes par Latvijas izlases izredzēm Slovēnijā labākajā gadījumā bija piezemētas vai pieklājīgi neitrālas. Nokļūt vienā grupā ar Balkānu reģiona izlasēm un kaimiņiem lietuviešiem, šķiet, pat lielākais Latvijas basketbola ienaidnieks nenovēlēja šādus pretiniekus. Tas bija pirms pāris mēnešiem, bet, tuvojoties pašam čempionātam, komandām aizvadot pirmās pārbaudes spēles, redzot, kādi sastāvi komplektējas pretiniekiem, latviešu izredžu toņi pamazām mainās uz pretējo pusi. Protams, neviens latviešiem neparedz uzvaru grupā un visā čempionātā, taču arvien biežāk dzirdams, ka izkļūšana no apakšgrupas nav nemaz tik nereāla.

«Reti kad komentēju spēļu kalendāru, jo neredzu jēgu. Ar ko jāspēlē, ar to arī spēlēsim, bet šoreiz ir izņēmums. Manuprāt, mums kalendārs ir pateicīgs. It īpaši attiecībā uz pirmo spēli. Man patīk, ka pirmais pretinieks ir Bosnija. Tas ir pretinieks, kuru mēs pazīstam ļoti labi, ar šo komandu pavisam nesen spēlējām gan izbraukumā, gan mājās un, manuprāt, nespēlējām slikti. Mums par šo komandu ir ļoti daudz informācijas. Sākot ar savstarpējām spēlēm un beidzot ar šī gada pārbaudes mačiem. Bosnieši ir izpētīti līdz pēdējam sīkumam, un neizskatās, ka no viņu puses būs kardināli pārsteigumi. Pirmajās spēles vēl īsti nezini, ko gaidīt no savas komandas, ko sagaidīt no pretinieka, un tā iriespēja pārsteigt pretinieku ar kaut ko,» pirmās spēles nozīmīgumu uzsver izlases galvenais treneris Ainārs Bagatskis.

Artūrs Štālbergs, viens no Bagatska palīgiem, uzskaita arī pirmā pretinieka vājās un stiprās puses:

«Bosnijai ir trīs izteikti līderi – Teletovičs, Raits un Djedovičs. Uzbrukumā šie vīri ir ļoti meistarīgi un bīstami ikvienai komandai, taču, izanalizējot viņu spēli kvalifikācijas ciklā un šogad pārbaudes spēlēs, jāsecina, ka komandas sniegumā nekas nav mainījies. Bosnijas vājākā vieta – aizsardzība. Viņiem ir vāja atgriešanās aizsardzībā, un to vienā no pārbaudes spēlēm ļoti labi izmantoja grieķi. Ne tikai vāja atgriešanās aizsardzībā, bet tā nav arī organizēta. Tieši Bosnijas vājums aizsardzībā ir mūsu lielākais trumpis, kurš ir jāizmanto.

Bosniešu galvenais treneris Aco Petrovičs pirmais tika skaidrībā ar sastāvu Eiropas čempionātam un savu divpadsmitnieku nosauca jau 22. augustā. Ja salīdzina tagadējo divpadsmitnieku ar kvalifikācijas cikla sastāvu, pamatspēki palikuši iepriekšējie – Teletovičs, Dedovičs, naturalizētais amerikānis Raits, Kikanovičs, Sinanovičs,

Mašičs un Peršičs. Galvenajam trenerim lielākais prieks ir par Raitu. Pirms sagatavošanās posma tika lēsts, ka viņš varētu dabūt garantētu līgumu NBA, un tad Petrovičam nāktos iztikt bez viņa. Jau tā garu garo galu vēl garāku varēja padarīt 1990. gadā dzimušais Ognjens Kuzmičs, kuru pagājušajā gadā NBA draftā izvēlējās Warriors, taču viņš ir devis priekšroku savas karjeras veidošanai okeāna tajā krastā. Bažas bija arī ar 2,20 m garo Sinanoviču, kam bija ceļgala operācija, taču centrs jau ir atguvies, un līdz ar to vieta sastāvā bija garantēta.


Написать комментарий