Daugavpils novada domes pārstāvis: Ir jāpierāda, ka HES būvniecība nav politisks lozungs

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Publiskā apspriedē par Daugavpils attīstības plānu periodā no 2014. gada līdz 2020. gadam izskanēja priekšlikums pilsētā radīt konferenci ar starptautisku ekspertu piesaisti Daugavpils HES perspektīvas jautājumā. Bet ir jāņem vērā, ka šis pasākums nevar notikt bez Daugavpils novada pašvaldības līdzdalības, novada domes vadības uzskatus izdevās uzzināt preses konferences laikā.

Janīna Jalinska atzina, ka jautājumu par HES celtniecību aizskāra daudzi politiķi pirmsvēlēšanu periodā, pēc tam to atkal aizmirsa, bet tā kā tas attiecas uz nacionālo parku „Daugavas loki”, atrodas novada teritorijā, Daugavpils novada pašvaldība ir gatava to risināt un apspriest publiskajā vidē.

„Bet pirms jautājuma apspriešanas mums ir jāzina, ko mums var piedāvāt, jo tehnoloģijas kopš 90-tajiem gadiem ir mainījušās,” sacīja priekšsēdētāja.

Pēc J. Jankovskas vārdiem, ir ļoti svarīgi, lai jautājums tiktu apspriests publiski, jo HES būvēšanas gadījumā teritorija tiek pakļauta applūšanas draudiem, un tā pieder ne tikai pašvaldībai, bet arī privātām personām, novada iedzīvotājiem. Pie tam, ir jānovērtē, cik izdevīga celtniecība var būt valsts ekonomiskajam stāvoklim kopumā, tāpēc šis jautājums ir ļoti sarežģīts.

Savukārt, priekšsēdētāja vietnieks Andris Kucins piebilda, ka publiskajā vidē parādīsies maz informācijas par to, kāds būs HES, jo, kā atzīmēja A. Kucins, daudzi iedzīvotāji joprojām uzskata, ka jābūvē 12 metrus augsta siena 100 km garumā gar Krāslavu un Baltkrievijas teritorijā, kas iznīcinātu „Daugavas lokus”. Bet ir arī informācija par to, kā var celties Daugavas līmenis, un šie skaitļi nav tik lieli, kā šķita iepriekš. Ir arī jāņem vērā, ka Baltkrievijas teritorijā jau tiek būvētas četras vai piecas elektrostacijas.

„Ja mēs uzskatām, ka nav jēgas būvēt elektrostaciju, ja kopēja Jēkabpils un Daugavpils HES kopējā jauda būs mazāka nekā 150 MW, tad nav jēgas tērēt līdzekļus uz to, bet Baltkrievijā  piecas elektrostacijas ar 100 MW jaudu ir pieņemamas. Acīmredzot, viņi domā par nākotni, kad 100 MW enerģijas maksās daudz vairāk,” atzīmēja Arvīds Kucins.

Veicot secinājumus, Daugavpils novada domes priekšsēdētāja atzīmēja, ka speciālistiem un profesionāļiem tomēr jāpierāda, ka HES būvniecības projekts ir ekonomiski izdevīgs un ka tas nav tikai politisks lozungs.


Написать комментарий