Lielbritānijā tiek piedāvāts atņemt bērnus tiem vecākiem, kuru bērni apdeg saulē

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Portāls „RuConnect” vēsta Lielbritānijas sabiedriskajām organizācijām, kas uzskata, ka saules apdegumu bērniem var uzskatīt par iemeslu tam, lai tie tiktu atņemti vecākiem. 

Viņuprāt, saules apdegums pludmalē vai vienkārši laukā var tikt uzskatīts par „bērna atstāšanu bīstamā situācijā”.
Par izmaiņām Lielbritānijas likumdošanā par vardarbību pret bērniem iestājās uzreiz vairākas labdarības organizācijas, kas nodarbojas ar vēža un apdeguma gadījumiem: Skotijas kampaņa pret melanomu („Melanoma Action and Support”) un angļu kompānija „Apdegušo bērnu klubs” („Burned Children’s Club”).

Kā ziņo „The Telegraph”, šo organizāciju vadītāji atzīmē, ka apdegumi bērniem nodara milzīgas sāpes, kā rezultātā var attīstīties ādas vēzis – melanoma. Problēma var rasties ne tikai tiem bērniem, kas atrodas pludmalē, bet arī tiem, kas paliek mājās. Karstums, kas valda jūlijā Lielbritānijā un Eiropā, jau ir daudzos gadījumos ir beidzies ar to, ka bērni ir nogādāti slimnīcā ar smagiem apdegumiem.
„Varbūtību, ka saules apdegumi veicina ādas vēža veidošanos, bērnu vecāki palielina trīs reizes. Ļaundabīgā melanoma ir visvairāk izplatītais vēža paveids starp Lielbritānijas jauniešiem vecumā no 15 līdz 34 gadiem, un tas viss ir saules apdegumu dēļ,”, tā paziņojis Leijs Smits (Leigh Smith) no organizācijas „Melanoma Action and Support Scotland”.

Pie tam, Smits atzīmēja, ka saules apdegumu gadījumus ir grūti salīdzināt ar fizisko un seksuālo vardarbību pret bērniem. Tomēr izdevumi, kas rodas saules apdegumu dēļ, var būt tikpat lieli kā tie, kurus valsts iztērējusi izglītības sniegšanai un bērna vakcināciju, tādēļ vecākiem ir jāatbild par sekām.
Kā lielākais iemesls saules apdegumiem ir cilvēku nevēlēšanās izmantot krēmus un losjons, kas aizsargā no saules stariem. „The Telegraph” atzīmē, ka vecāki mēģina ietaupīt, neiegādājoties atbilstošos kosmētikas līdzekļus. Lielbritānijā ir palielinājies arī saslimstība ar rahītu, šī slimība parādās, kad organismā trūkst D vitamīna, kas var nozīmēt to, ka bērns nepietiekami daudz laika pavada saulē.

Sauļošanās līdzekļi tika izgudroti 20. gs. vidū, bet tie kļuva izplatīti vien 80-90-tajos gados. Tāpēc arī vecāki domā, ka, ja reiz paši ir spējuši bez šiem līdzekļiem iztikt, tad arī bērniem tos nevajag. Statistika rāda, ka ultravioletie saules stari, kas bieži un spēcīgi ietekmē ādas šūnas, veicina melanomas rašanos, kas ir viena no bīstamākajām vēža formām un kas rada metastāzes gandrīz visos iekšējos orgānos.
Lielbritānijas veselības ministrija pagaidām nezskata par vajadzīgu veikt labojumus likumdošanā, lai varētu atņemt vecākiem bērnus gadījumos, kad tie ir pārāk iedeguši. Valstsvīri uzskata, ka pietiek ar informēšanu. Savukārt, kosmētikas līdzekļu ražotāji piedāvā samazināt nodokļus sauļošanas līdzekļiem.
Ārsti piedāvā ne tikai lietot sauļošanās krēmus un losjonus, bet arī aizsargāties pret saules dūriena iespējamību. Tāpēc vasarā ir jānēsā atbilstošas galvassegas, gaišas drēbes no kokvilnas, kas cauri laiž tikai 6% saules staru. Gadījumā, ja no apdeguma nav izdevies izvairīties, ādu ir jāapstrādā ar līdzekļiem, kas satur aloju, kumelītes, kliņģerītes un E vitamīnu. Nekādā gadījumā ādu šādā gadījumā nedrīkst apstrādāt ar spirtu vai līdzekļiem, kas satur spirtu, tas tikai rada kairinājumu.


Написать комментарий