Lipkes muzeju Rīgā varētu atklāt Izraēlas prezidents

foto: youtube.com
foto: youtube.com

Šomēnes Latvijā valsts vizītē plānojis ierasties Izraēlas prezidents Šimons Peress.

Pagaidām neoficiāla informācija liecina, ka viņš un Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš paredzējuši apmeklēt Žaņa Lipkes memoriālo muzeju Ķīpsalā un to svinīgi atklāt.

Muzejs jau darbojas, tas iekļauts tūrisma ceļvežos, bet svinīgo atklāšanu gan nācies pagaidīt. Uzņēmējs Māris Gailis, kurš ir viens no biedrības Žaņa Lipkes memoriāls dibinātājiem, nav noliedzis, ka vēlas memoriālam piešķirt starptautisku skanējumu. Izraēlas prezidenta vizīte Ž. Lipkem veltītajā muzejā būs nozīmīgs notikums, kas stāstu par latviešu ģimenes varonību, kara gados glābjot ebrejus, padarīs pasaulei pazīstamu. Pagājušā gada jūnijā ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone savas vizītes laikā Latvijā pēdējā brīdī atteikusi dalību ebreju glābēja Žaņa Lipkes memoriāla svinīgajā atklāšanā Ķīpsalā, Mazajā Balasta ielā 8. Toreiz M. Gailis Neatkarīgajai sacīja: «Pēdējā brīdī atteica līdzdalību, tāpēc mēs memoriālu neatklājam. Tur viss ir pabeigts, bet svinīgā atklāšana tiek atlikta uz citu brīdi.» Tagad viņš piebilst – ir zināms, ka Izraēlas prezidenta valsts vizīte ir apstiprināta, un cer, ka abu valstu prezidenti viesosies arī memoriālā Ķīpsalā.

Latvietis Jānis Lipke, saukts arī par Žani, kopā ar sievu Johannu un palīgiem izglāba vairāk nekā 50 ebreju. Izraēlas holokausta muzejā Yad Vashem muzejā ir uzskaitīti vairāk nekā 130 cilvēku no Latvijas, kuri, riskējot ar savu un tuvinieku dzīvību, slēpuši ebrejus vācu okupācijas laikā. Ebreju glābējiem joprojām, daudzus gadu desmitus pēc Otrā pasaules kara, Izraēlas valsts un ebreju tautas vārdā tiek piešķirts oficiāls apbalvojums Taisnais starp tautām. Pērn to saņēma divas Latvijas ģimenes – Ivans un Anna Čurbanovi un viņu meita Ņina Lastovska un Antons un Eleonora Zagorski un viņu dēls Francis. Kara laikā šādu cilvēku Latvijā bija pat vairāki simti. Arī tāpēc M. Gailis, īstenojot Lipkem veltītā muzeja projektu, vēlējies pateikt, lūk, ko: «Man ir prasījuši – kāpēc tu veido tādu muzeju? Atbildu – tas ir domāts latviešiem. Lai redz, ko viens cilvēks var izdarīt! Mums par to skaļāk jārunā, jo tas atsver Arāja devumu. Tas ir mans mesidžs, ko gribēju pateikt. Cilvēki tik daudz ko nezina.» .


Написать комментарий