Jauns palīgs dārzkopjiem – kāmīšrobots!

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Traktoru parādīšanās savulaik lauksaimniecībā radīja veselu apvērsumu, jo ar dzelzs "rumaka" palīdzību visi lauka darbi tika veikti daudz ātrāk un efektīvāk.

Šķiet, tuvojas jauna revolūcija, jo spāņu izgudrotāji radījuši robotu "Rosphere", kas automātiski kontrolē laukos un sakņudārzos notiekošo.

Madrides Politehniskās universitātes inženieri, kas radījuši "Rosphere", savu garadarbu dēvē par robotu - kāmīti. Lodveida ierīce ir neliela, var teikt - neievērojama, taču ļoti veikli un izmanīgi pārvietojas pa laukiem, neatkarīgi no reljefa vai iestādītajiem kultūraugiem. Cita saistība ar jau minēto dzīvnieciņu ir robota forma, kas atgādina kāmjiem paredzētās bumbas, kurās izskrieties, nepametot būrīti.

Iebūvētā satelītnavigācijas sistēma, inovatīvais pārvietošanās mehānisms, integrētais dators ar ārkārtīgi daudz iepriekš uzstādītiem autonomās darbības algoritmiem, attālināta robota kontrole - šie visi faktori "Rosphere" padara par universālu palīgu gan lielsaimniecību, gan mazdārziņu kopējiem.

Robota - kāmīša "Rosphere" radītāji uzskata, ka ierīce kļūs par zemnieka vai dārzkopja "acīm", kas kontrolē visu, kas notiek uz lauka un dārzā. Viedierīces konstrukcija ļauj tam veikt neskaitāmas funkcijas. Pārvietojoties starp dobēm un vagām, robots ievāks informāciju par sējumu un apstādījumu stāvokli, par augsnes kvalitāti, kaitēkļiem un zagļiem, ražas gatavību un daudziem citiem faktoriem.

Video


Написать комментарий