Naudas pedagogiem nav, un arī vainīgo nav

foto: F64
foto: F64

Jaunais mācību gads nav aiz kalniem, bet joprojām nav rasts risinājums, kur ņemt pazudušos sešus miljonus latu pedagogu algu nodrošināšanai.

Arī vainīgo neizdodas atrast, un arī izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis tādu nesaredz.

Izglītības nozarē strādājošie gan šajā sakarā min eksministra Roberta Ķīļa vārdu, liekot noprast, ka zudusī summa ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc viņam amats bija jāpamet.

Vakardienas valdības sēdē ne šis jautājums, ne arī par pusmiljona latu piešķiršanu mācību līdzekļu iegādei netika iekļauti. Nelīdzēja arī izglītības un zinātnes ministra atgādinājums, ka nākamā Ministru kabineta (MK) sēde paredzēta vien 30. jūlijā, kad līdz 1. septembrim būs palicis tikai mēnesis. Premjers uzsvēra, ka šie abi jautājumi tiks skatīti tikai tad, ja būs panākta vienošanās ar Finanšu ministriju (FM). Šobrīd tas nav izdarīts, apliecināja FM, piebilstot, ka ziņojums par mērķdotācijām pedagogu algām saņemts tikai vakar. Premjers neslēpa savu neapmierinātību par IZM neizpratni, kā šādi jautājumi kārtojami, un lika manīt, ka budžeta programmā neparedzētiem gadījumiem tāda summa nav atrodama. Tāpat viņš pauda neapmierinātību par IZM nostāju, ka šajā gadījumā nav neviena atbildīgā.

Par spīti tam, ministrs optimismu nav zaudējis un uzskata, ka nauda tiks atrasta. «Ja varam atrast vairākus miljonus citu ministriju vajadzībām, tad var sameklēt naudu arī IZM,» teica Vj. Dombrovskis. Viņš arī Neatkarīgajai norādīja, ka ar FM viss jau bijis saskaņots pirms pusgada, tāpēc premjera pārmetumiem par šādas vienošanās trūkumu nav pamata. Runājot par vainīgo, viņš pauda, ka tas vairs nestrādājot ministrijā, bet politiskā atbildība gulstas uz Reformu partijas (RP) pleciem. Lai arī kāda būtu situācija, viņš darīšot visu, lai pedagogi saņemtu savas algas šajā un nākamajos gados. Vaicāts, vai tomēr nesaskata vainu arī sava priekšgājēja R. Ķīļa darbībā, ministrs mazliet iepauzēja, nesakot ne jā, ne nē, bet tad piebilda, ka šo jautājumu nekomentēšot. Tāpat viņš nevēlējās neko teikt par to, vai nevajadzētu atteikties arī no eksministra kā padomnieka pakalpojumiem. Vj. Dombrovskis tā vietā norādīja, ka situācija radusies divu iemeslu dēļ. Pirmais – sistēmisms. «Diemžēl tā notiek, ja pārāk paļaujas uz vienu cilvēku. Kad šī ierēdne tika atlaista no darba, tad, pārņemot lietas, tika pieļauta kļūda aprēķinos,» skaidroja ministrs. Otrs iemesls esot – konkrētais cilvēks. No savas puses viņš esot izdarījis visu, lai šāda situācija vairs neatkārtotos. Tāpēc tagad tiks izveidots jauns departaments, kas nodarbosies ar mērķdotāciju aprēķināšanu.


Написать комментарий