Valsts atbalsts bioloģiskai pārstrādei priecē zemniekus

foto: db.lv
foto: db.lv

Lai veicinātu bioloģiskās produkcijas pārstrādi, komersanti varēs pieteikties uz finansiālu atbalstu.

Šādu lēmumu pieņēmusi valdība, akceptējot Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus atbalsta piešķiršanas nosacījumos Latvijas lauku attīstības programmas pasākumā «Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana».

Izmaiņas nosacījumos paredz atbalstu bioloģiskās lauksaimniecības produktu pārstrādei, tādējādi veicinot šīs produkcijas nokļūšanu tirgū. Bioloģiski saimniekojošie zemnieki ir priecīgi par šādu iespēju, viņi prognozē lielāku produkcijas noietu. Tiesa, daļa intensīvi saimniekojošo lauksaimnieku domā, ka nebūtu jāpiešķir tik liels atbalsts bioloģiskajiem zemniekiem, jo šī nozare līdz šim nav spējusi pierādīt vērā ņemamus pārstrādes apjomus.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis ir gandarīts par valdības akceptu noteikumu grozījumiem, kas paplašinās bioloģiskās produkcijas pieejamību veikalos. «Tas mudinās pārstrādātājus pievērsties bioloģiskajai pārstrādei un cerams, ka patērētājiem būs pieejams plašāks bioloģiskās produkcijas klāsts veikalos,» teica asociācijas vadītājs.

Līdz šim labus panākumus bioloģiskajā pārstrādē uzrādījis Rīgas dzirnavnieks, Tukuma piens, Aloja Starkelsen, Lāči, taču piedāvājums ir nepietiekams, īpaši gaļas pārstrādē, kur iepirkumu cenas ir ļoti zemas, tāpēc izdevīgāk ir eksportēt. Faktiski visa kvalitatīvā bioloģiski audzētu liellopu gaļa tiek eksportēta, pauda G. Norkārklis. Viņš uzskata, ka šobrīd tā ir lieliska biznesa niša šajā nozarē, jo pieprasījums daudzkārt pārsniedz piedāvājumu. Bioloģiskā produkcija ir ļoti populāra Eiropā un vērojams, ka tās popularitāte tikai pieaug.

Paredzams, ka atbalstam varēs pieteikties gan jaundibināti uzņēmumi, gan pašreizējie tirgus dalībnieki. Pēdējiem būs jānodrošina vismaz 30% bioloģisko produktu pārstrāde, savukārt jaunajiem – vismaz 70 %. Vienam projektam maksimālā pieejamā summa būs trīs miljoni eiro, bet plānošanas periodā viens atbalsta saņēmējs nevarēs saņemt vairāk par septiņiem miljoniem eiro.


Написать комментарий