Kas veido tavu draugu loku?

foto: blogs.latviatours.lv
foto: blogs.latviatours.lv

Saka – "prom no acīm, ārā no sirds". Šo teicienu var attiecināt ne vien uz mīļoto attiecībām, bet arī draudzību.

Kad zināmu apstākļu dēļ esi bijusi prom no sabiedriskām aktivitātēm, nākas secināt – draugu ir kļuvis mazāk. Vai tiešām tā tas ir?

Draudzību kā vērtību atzinuši jau Sengrieķu filozofi, veltot tās izpētei, ja ne darbus, tad noteikti nodaļu. Tas pats Pitagors ir atzinis, ka draudzība ir aprēķināma. Šo teoriju apskata arī mūsdienu zinātnieki, veidojot algoritums. Tos veido cilvēka vērtību sistēma, audzināšanas, kulturālais pamats, sociālais stāvoklis. Bet mūs vizuālajā laikmetā, nozīmīgu lomu spēlē fiziskā pievilcība, kas attaisno vai pieviļ katra individuālā cilvēka gaidas, dot iesēju atpazīt sevi.

Mūsdienās, kad īpaši aktīva draudzēšanās sociālajos tīklos ir develvējusi jēdziena draugs izpratni, pētnieki iesaka izvērtēt savu draugu loku. Un kļūs skaidrs, ka par tuviem draugiem varēsi nosaukt vien pāris cilvēku, taču draudzīgu attiecību ir krietni vairāk:

Labākais draugs – ir cilvēks, kas vienmēr būs tev līdzās, kad tev viņu vajadzēs. Drošais plecs priekos un bēdās – terapēts, stilists, dzīvesbiedrs. Labāko draugu ir grūti atrast, ja tas izdodas, dzīve uzreiz kļūst divas reizes skaistāka.

Domubiedri – ir cilvēki, ar kuriem dalām intereses, hobijus un ieradumus. Par to runājam vienā balsī, taču ārpus interešu loka mēdz iestāties neveikli ieildzis klusuma brīdis. Domubiedrus atrodam sporta klubā, mīļākajā veikalā vai arī starp kolēģiem.

Tavs Plus Viens – tu zini, ja vajadzēs pusdienu sabiedroto, droši vari viņai/ viņam zvanīt. Ar + viens ir jautri, taču ikdienas rūpes jums galīgi neinteresē klausīties. Diemžēl dzīve nesastāv tikai no ballītēm.

Asimetriskais draugs – viņam tu patīc vairāk nekā tev viņš. Tu vēlētos paklačoties, bet viņš vienmēr velk uz dzīves jēgas iztirzāšanu. Viņš tev saka – mums vajadzētu biežāk kaut ko kopā pasākt. Bet tu asimetriskajam draugam zvani vien tad, ja tik tiešām neviena cita nav, kas tevi varētu izklaidēt. Mazliet egoistiski, bet tādi mēs cilvēki esam.

Attālais draugs – saka, draudzība neredz robežas, un šis ir tas gadījums. Attālais draugs ir uztcams cilvēks, iespējams, kādreizējais labākais draugs, kas nu dzīvo citā pilsētā. Jums joprojām ir emocionāla saikne. Lai uzturētu draudzību dzīvelīgu, nevajadzētu runāt par pagātni

Kaimiņš – jums vienkārši ir pa ceļam. Atkal un atkal satiekoties, pēc kāda laika jūs esat pat ļoti labi iepazinušies. Tad izrādās, ka abiem ir viena mīļākā filma un pazīstams kāds, kas pazīst kādu citu. Un pēkšņi izrādās, ka esi satikusi savu labāko draugu!

Un varētu domāt, ka draudzību nosaka kopējas intereses, hobiji vai uzvedības maniere. Zinātnieki ir izpētījuši, ka draudzības veidošānā svarīgu lomu spēlē tuvības faktors. Piemēram, solabiedriem ir lielākas iespējas kļūt par draugiem, lai gan sākumā tā tas nešķiet. Jo cilvēks tiecas sev tuvu esošos uztvert pozitīvāk. Arī nejaušībai draudzības veidošanā ir ļoti svarīga. Kad gan citreiz kā vasarā nejaušībai ir dota vislielākā iespēja!


Темы: , ,
Написать комментарий