Kāpēc bērni izaug par egoistiem?

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Daudzi vecāki pamanījuši, ka mūsdienu bērni ir citādi - viņi ir lielāki egoisti. Mūsdienu skolniekiem jau diezgan sveši ir tādi jēdzieni kā altruisms, komandas darbs, savstarpēja izpalīdzība.

Taču mūsdienu bērnu pārmērīgajā egoismā ir vainojami vecāki, raksta resurss "Deti.mail.ru".

Psihologi uzsver, ka šīs tendences iemesls bieži vien meklējams pašos vecākos un sabiedrības uzskatos - pēdējās desmitgadēs sabiedrības galvenā uzmanība akcentēta uz patērētāju kultūru un domāšanu. Mūsdienu ideālus veido diametrāli pretējas vērtības altruismam - egoisms, izvairīšanās taktikas piekopšana, vēlēšanās un gatavība vajadzīgas gadījumā maldināt, nespēja iegūt jaunus draugus un mīlēt.

Daudzi psiholoģiskie pētījumi apliecinājuši, ka bērnu sociālā taisnīguma sajūtu un rūpes par citu cilvēku labklājību parādās vecumā no 5 līdz 7 gadiem. Agrā bērnībā gandrīz visi bērni mēdz uzvesties pilnīgi savtīgi.

Zinātnieki uzskata, ka tas ir saistīts ar evolūciju: no dabas dots, ka visi bērni mēdz aizsargāt konkrēti savas individuālās intereses, lai palielinātu izdzīvošanas iespēju. Tikai vēlākā vecumā bērnam kļūs svarīgas arī apkārtējās sabiedrības intereses.

Tajā vecumā, kad bērnam formējas morāles vērtības un pamatnostādnes, kas noteiks turpmāko viņa rīcību dzīvē, vissvarīgākais viņam ir vecāku un citu tuvu cilvēku uzvedības piemērs, no kā mācīties.

Vienīgais ģimenē bērnam var iemācīt savstarpēju izpalīdzēšanu, altruismu un pašuzupurēšanos tuvākā labad. Ja vecāki bērnam neuzsver, cik tas ir svarīgi - dalīties, dot, sadarboties ar citiem bērniem, bērns šīs īpašības sevī nespēs attīstīt pats.

Tomēr nākotnē komandas garu un spēju sadarboties bērnu vidū var palīdzēt attīstīt skolā vai sporta komandā - ar priekšnoteikumu, ka skolotājs vai treneris ir ieinteresēts šādu īpašību attīstībā bērnos.


Написать комментарий