Lasītājs: Jaunās Forštadtes 300 iedzīvotāji ar nodomu bija reģistrēti attālajā vēlēšanu iecirknī

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāla Gorod.lv redakcijā griezās mūsu lasītājs Jānis, kurš paziņoja, ka vismaz triju daudzdzīvokļu māju Stāvā ielā 19, 21 un 24 Jaunajā Forštadtē iedzīvotāji pirms pašvaldību vēlēšanām saņēma paziņojumus, ka viņu vēlēšanu iecirknis atrodas Grīvā, J.Raiņa 6.vidusskolā, neskatoties uz to, ka vēlēšanu iecirknis bija arī viņu mikrorajonā (16.vidusskolā).

Saskaņā ar likumu, vēlētājiem jānodrošina iespēja nobalsot dzīvesvietai tuvākajā iecirknī, tādēļ Jānis apzvanīja visas atbildīgās instances, lai paziņotu par iespējamo kļūdu sarakstu sastādīšanā, tomēr viņam paziņoja, ka iedzīvotājiem, kuri vēlas mainīt vēlēšanu iecirkni, jāraksta iesniegums individuālajā kārtībā. Pēc Jāņa vārdiem, Daugavpils pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Raimonds Tukišš solīja visu nokārtot.

Tomēr, 1.jūnijā ierodoties tuvākajā vēlēšanu iecirknī, Jaunās Forštadtes iedzīvotāji konstatēja, ka nekas nav nokārtots, sarakstā viņu uzvārdu nav. Rezultātā ap 300 mikrorajona iedzīvotāju uz citu mikrorajonu neaizbrauca un nenobalsoja. Mūsu lasītājs Jānis ir pārliecināts, ka tas bija iepriekš izplānots, lai nobalsotu mazāks iedzīvotāju skaits.

Portāls Gorod.lv ar lūgumu komentēt situāciju griezās pie Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Arņa Cimdara, kurš atzīmēja, ka vēlētāju sarakstus sastāda Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, vēlāk tos apstiprina CVK, bet pašvaldība attiecina mājas un iecirkņus. Savukārt vēlētāju, kuri 75 dienas pirms vēlēšanām saņem informāciju par iecirkni, pienākums ir 50 dienu laikā precizēt informāciju un nepieciešamības gadījumā lūgt iecirkņa maiņu. Viņaprāt, ja šis pienākums nav izpildīts, nav jārunā par tiesībām.

CVK priekšsēdētājs atzina, ka sarakstu sastādīšanā varētu tikt pieļauta kļūda, tādēļ vēlētājiem dota iespēja par to paziņot. Cilvēkiem, kuri saņēma informāciju par nepareizo vēlēšanu iecirkni, bija jāgriežas Domē, jo tā esot Domes, nevis Vēlēšanu komisijas kompetence, paziņoja A.Cimdars.


Написать комментарий