ANO aicina bada cietējus ēst kukaiņus

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija aicina bada cietējus ēst kukaiņus, ziņo portāls top.rbc.ru. Starptautiskajā konferencē, kura notika 13.-15.maijam Romā ģenerālais direktors Žozē Gracianu da Silva uzstājās ar ziņojumu.

„Savvaļas dzīvnieki un kukaiņi ir svarīgākais olbaltumvielu avots cilvēkiem, kuri dzīvo mežu zonās, lapas, sēklas, sēnes, medus un augļi ir minerālu un vitamīnu avots,” atzīmēja ANO ierēdnis.

Konferencē Pārtikas un lauksaimniecības organizācija prezentēja pētījumu „Ēdamie kukaiņi: lopkopības un lauksaimniecības drošības perspektīvas”, ziņojumā bija pastāstīts par ēdamiem kukaiņiem. Kukaiņus kā tradicionālo ēdienu pasaulē lieto vairāk nekā 2 miljardi cilvēku.

„Kukaiņu audzēšana un lasīšana nenes peļņu, taču pakāpeniski tas var kļūt par pārtikas rūpniecību,” paziņoja pētījuma autori. Cilvēki uzturā lieto vairāk nekā 1 tūkst. dažādu sugu kukaiņu, kopumā ir vairāk nekā miljons kukaiņu sugu.

Populārākie uzturā lietojamie kukaiņi ir vaboles (tos uzturā lieto 31%), kāpurus (18%), bites, lapsenes un skudras (14%), ēd arī sienāžus, siseņus, circeņus (13%). Kukaiņi satur lielu daudzumu olbaltumvielu, tauku, kalciju, dzelzi un cinku. Piemēram, 100 g liellopu gaļas satur 6 mg dzelzs, 100 g siseņu  satur no 8-20 mg dzelzs.

„Tas nenozīmē, ka cilvēkiem tagad uzturā jālieto tikai vienus kukaiņus, bet mēs cenšamies ieskaidrot, ka kukaiņi ir labs pārtikas resurss, taču tos neizskata kā pamatēdienu,” pastāstīja organizācijas pārstāvis.

Pētījumā ir teikts, ka kukaiņi ir aukstasinīgie, tāpēc tiem nevajag lietot daudz ēdiena, lai uzturēt ķermeņa temperatūru. Rezultātā vidēji tiek patērēti 2 kg ēdiena, lai saņemt 1 kg gaļas. Liellopiem ir nepieciešams 8 kg ēdiena.

Vairākās valstīs normatīvā bāze aizliedz barot dzīvniekus ar pārtikās atliekām, kaut gan kukaiņi vienmēr barojas tikai ar pārtikas atliekām. Ir nepieciešami vairāki pētījumi, lai varētu audzēt kukaiņus uz pārtikas atlieku notekām. Zinātnieki atzīst, ka kukaiņi ļoti atšķiras no zīdaiņiem, tāpēc tie nevar nodod nekādu infekciju cilvēkam, risks ir niecīgs.


Написать комментарий