Bezmaksas datorapmācības senioriem trīs līmeņos ar iespēju saņemt sertifikātu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Sociālās iniciatīvas „Pieslēdzies, Latvija!” bezmaksas datorapmācības ietvaros 2013. gadā plānots apmācīt septiņus tūkstošus cilvēku vecumā pēc piecdesmit gadiem, nodrošinot nepieciešamās prasmes konkurētspējas celšanai darba tirgū un digitālās plaisas mazināšanai, ziņo Rēzeknes pašvaldības 

Pāris nedēļu laikā pēc reģistrācijas uzsākšanas, apmācībām pieteikusies jau piektā daļa mācīties gribētāju, kas liecina par milzīgu atsaucību un pieprasījumu pēc datorprasmēm un tehnoloģiju apgūšanas.

„Pieslēdzies, Latvija!” atklāšanas pasākumā projekta iniciators – „Lattelecom” valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis informēja, ka šogad būtiski pilnveidota apmācību programma – datorapmācības tiks organizētas trīs līmeņos ar iespēju saņemt pašvaldības licencētu sertifikātu. „Es vienmēr esmu ticējis, ka Latvijas attīstībai ir ļoti nozīmīgi cilvēki, kas spēj rīkoties ar jaunākajām tehnoloģijām. Tieši cilvēkiem, kam šobrīd ir vairāk nekā piecdesmit gadu, skolas laikā nav bijusi iespēja apgūt datorus, un „Pieslēdzies, Latvija!” sniedz iespēju viņiem tos izzināt. 30 000 datorprasmēs apmācīti seniori – šis būs mūsu dāvinājums valsts simtgadei,” skaidro Juris Gulbis.
Bezmaksas apmācības notiks no maija līdz novembrim. Balstoties uz līdzšinējo pieredzi un senioru vajadzībām, šogad būtiski papildināts mācību saturs, piedāvājot trīs līmeņu apmācības atbilstoši dalībnieku līdzšinējai pieredzei un prasmēm. Pirmais līmenis paredzēts tiem, kas ar datoru saskaras pirmo reizi, savukārt trešajā līmenī iekļauta padziļināta apmācība par programmu lietošanu, e-pakalpojumu izmantošanu un datu apstrādi.

Šogad liels uzsvars tiks likts uz biznesa senioru, ceļot pirmspensijas vecuma cilvēku konkurētspēju darba tirgū un palīdzot risināt bezdarba problēmas. Tādēļ mācību programma tiks licencēta – trešajā līmenī sekmīgi nokārtojot pārbaudes darbu, apmācītie saņems pašvaldības izsniegtu sertifikātu.

Bezmaksas datorapmācībām var pieteikties ikviens interesents pēc 50 gadu vecuma, zvanot pa tālruni 80000822 vai aizpildot reģistrācijas anketu internetāwww.piesledzieslatvija.lv. No maija līdz novembrim mācības notiks visā Latvijā latviešu un krievu valodas grupās, kas tiks komplektētas pēc iespējas tuvāk senioru dzīvesvietai. Zvanot uz norādīto tālruni, aicināti pieteikties arī skolotāji.

Jubilejas izstāde „Digitālais dialogs”

Atzīmējot sociālās iniciatīvas piekto gadskārtu, projekta ietvaros izveidota fotogrāfa Jura Kmina un stāstu autores Evas Ikstenas-Strapcānes emocionālu cilvēkstāstu reportāža – izstāde „Digitālais dialogs”. Izstādē iemūžināti piecu Latvijas sociālās aprūpes centru iemītnieku pirmās saskarsmes mirkļi ar datortehniku un internetu e-prasmju nedēļas laikā.

Izstāžu „Lēciena mācību stunda” un „Krodera teātris” autors, fotogrāfs Juris Kmins atzīst: „Nedēļu viesojoties piecos sociālās aprūpes centros, centāmies fiksēt pirmos momentus, kādi rodas, kad cilvēks sastopas ar 20.gs. brīnumu – datoru. Emocijas un sagatavotība bija ļoti dažādas – kāda dāma pēc pirmās saskarsmes secināja kā par tikšanos ar dzīvu būtni: „Viņš ar mani nerunā”. Galvenā motivācija šiem cilvēkiem ir komunikācija ar bērniem, no kuriem daudzi atrodas ārzemēs. Tomēr skaidri redzams, ka ne vecums, ne fizisko spēju ierobežojums nav šķērslis datora apgūšanai.”

Jau no pirmdienas, 15. aprīļa, līdz aprīļa beigām izstāde ikvienam būs aplūkojama tirdzniecības parka „Alfa” otrajā stāvā virs centrālās zāles. Savukārt no maija līdz novembrim izstāde apceļos arī citas Latvijas pilsētas.

Par projektu

Projekts „Pieslēdzies, Latvija!” tiek īstenots kopš 2008.gada. Līdz šim ar pašvaldību un skolu atbalstu apmācīti jau desmit tūkstoši senioru. Šogad datora lietpratēju skaitam plānots piepulcināt vēl septiņus tūkstošus cilvēku, lai līdz valsts simtajai gadadienai Latvijā būtu vismaz 30 tūkstoši cilvēku, kas pārvarējuši digitālo plaisu un pilnvērtīgi integrējušies informācijas sabiedrībā.

Sociālā iniciatīva ir kļuvusi par nacionāla mēroga projektu, ko atbalsta Labklājības, Izglītības un zinātnes, Kultūras ministrija, kā arī Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija, Latvijas Pašvaldību savienība un Nodarbinātības valsts aģentūra.


Написать комментарий