Rēzeknē atbalsta radošus pasākumus bērniem, dizaina darbu tapšanu un Sapņu koku

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

Noslēdzies programmas „Brigāde” radošās uzņēmējdarbības konkurss Rēzeknē. Projektu pieteikumu vērtēšanas otrajā kārtā, kas norisinājās 3.aprīlī Rēzeknes pilsētas domē, pieci izvirzītie granta pretendenti prezentēja savu ideju un atbildēja uz žūrijas jautājumiem. Par to informē Rēzeknes portāls. 

Prezentācijās finālisti ne tikai stāstīja par savas idejas būtību, bet arī uzskatāmi demonstrēja paredzamos idejas rezultātus un skices. Pēc ilgām diskusijām un viedokļu apmaiņām komisija ir izvēlējusies trīs uzvarētājus, kuri savas idejas realizēšanai saņems finansiālu atbalstu – katrs 2500 latu apmērā.

Programmas „Brigāde” radošās uzņēmējdarbības konkursa grantu saņems SIA „PiGaSus” projekts par izzinošu un radošu pasākumu organizēšanu bērniem vecumā no četriem līdz 12 gadiem bērnu kafejnīcas telpās, kas atrodas Rēzeknē, Latgales ielā. Lai arī turpmāk piedāvātu bērniem bezmaksas pasākumus – leļļu izrādes, rokdarbu nodarbības, radošas un izzinošas nodarbības ar pasaku varoņiem, meistarklases kulinārijā un citas aktivitātes, ar piešķirtā finansējuma palīdzību kafejnīca „PiGaSus” iegādāsies leļļu teātra aizkarus, lelles, skaņas un gaismas aprīkojumu, ziepju burbuļu mašīnu, rotaļu komplektu, kā arī citas attīstošas spēles. „Bērnu kafejnīca darbojas kopš 2011.gada, un savas darbības laikā mēs esam organizējuši vairākus pasākumus, kuros aicinājām piedalīties arī bērnus no patversmes. Sajūsma un prieks bērnu acīs ir mūsu spēks un enerģija šādu pasākumu rīkošanai arī turpmāk. Aicinājumam rādīt leļļu teātri līdz šim vienmēr ir atsaukušies teātra studijas „Joriks” aktieri, kas pasākumus vada brīvprātīgi un bez atlīdzības, tāpat ir izdevies piesaistīt arī vietējos uzņēmējus, kas bērnus cienā ar našķiem svētku sajūtas radīšanai,” stāsta kafejnīcas vadītāja Valērija Pegasova.

Atbalstu savas radošās idejas īstenošanai saņems arī biedrība „Artistence”. Tās dibinātājs un vadītājs Andris Uškāns programmas piešķirto grantu izmantos materiālu un inventāra iegādei dizaina priekšmetu izgatavošanai, kā arī četru velosipēdu un tam nepieciešamā inventāra iegādei, lai pilsētniekiem un tās viesiem piedāvātu iespēju iznomāt velosipēdus pilsētas apskatei. Šo projektu paredzēts īstenot Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra „Zeimuļs” telpās. „Projekts paredz aicināt iedzīvotājus dāvināt vai par nelielu atlīdzību pārdot saimniecībā vairs nevajadzīgas lietas – mēbeles, traukus, auduma izstrādājumus un citus priekšmetus, kurus mākslinieki ar dažādiem tehniskiem un mākslinieciskiem paņēmieniem padarīs par gaumīgiem dizaina darbiem, kas tiks piedāvāti pārdošanā veikalā-salonā „Lāde”. Savukārt siltajā sezonā amatu prasmju telpai pieguļošajā teritorijā tiks izvietota velosipēdu noma,” par projektu stāsta Andris Uškāns. Žūrija ieteica ideju par velosipēdu nomu attīstīt plašāk, piedāvājot interesentiem riteņus gaumīgi apgleznot, tehniski pārveidot, tādējādi radot oriģinālus, modernus un videi draudzīgus transportlīdzekļus.

Trešā atbalstītā projekta ideja ir biedrības „Mis un Misters Rēzekne” piedāvātais vides objekts „Sapņu koks”, kas būs veidots koka veidolā. Tajā ikviens varēs piestiprināt stilizētas metāla lapas, kas pēc pasūtījuma veidotas no nerūsējošā tērauda, uz kuras būs rakstīts personisks teksts, simbolizējot sava sapņa piepildījumu. „Mūsu ideja ir radīt objektu, kas simboliski atgādinātu koku, kura „lapotne” kalpotu par pamatu cilvēku pozitīvo emociju, atmiņu un vēlmju uzkrāšanai. Akcents šajā projektā tiek likts uz cilvēku sapņiem un iecerēm. Ikvienam gribētājam būtu iespēja iegādāties „Sapņu koka” lapu un, piestiprināt to pie koka, domāt par to, ko viņš kāro no visas sirds. „Sapņu koks” sniegs iespēju izteikt savu viskvēlāko vēlmi, pateicību, atstāt ko paliekošu, iezīmēt kādu sev īpašu mirkli vai, labdarības mērķu mudinātam, sniegt kādam atbalstu. „Sapņu koks” ir iespēja uz mūžu kokam pieslēgt klāt savu viskvēlāko sapni, atstāt piemiņas zīmi par laimīgāko dienu – bērniņa piedzimšanu, kāzu dienu, kā arī pārsteigt sev īpašu cilvēku, uzdāvinot tieši viņam „uzplaukušu lapu” „Sapņu kokā”,” stāsta idejas autore Kristīne Viļuma.

Līdz mēneša beigām ar konkursa uzvarētājiem tiks noslēgti līgumi par granta piešķiršanu idejas realizēšanai. Sākotnēji nauda uzvarētājiem tiks izmaksāta 80% apmērā, bet atlikušo naudas summu projekta īstenotājs saņems tikai tad, kad būs iesniedzis visas atskaites un izdevumus apliecinošos dokumentus.

Programmas „Brigāde” radošās uzņēmējdarbības konkursa idejas Rēzeknē vērtēja pašvaldības pārstāvji Diāna Zirniņa (SIA „Austrumlatvijas koncertzāle” valdes locekle), Jūlija Danilina (pašvaldības aģentūras „Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” direktore), Igors Lucijanovs (SIA „ALBA-LTD” valdes priekšsēdētājs) un Gunārs Arbidāns (Rēzeknes pilsētas domes Sociālās aprūpes pārvaldes vadītājs). Žūrijā darbojās arī programmas „Brigāde” izvirzītā komisija: Solvita Krese (Laikmetīgās mākslas centra vadītāja), Aija Karlsberga (Sorosa fonda-Latvija Tiesiskas valsts programmas direktore), Ilze Saleniece (Britu padomes Latvijā Sadarbības projektu vadītāja) un Gundega Laiviņa (Latvijas Jaunā teātra institūta direktore, „Rīga 2014” tematiskās līnijas „Ceļu karte” kuratore). Kā eksperte tika pieaicināta AS „Swedbank” Rēzeknes filiāles vadītāja Jeļena Pentjugova. Žūrijas pārstāvji un īstenotāji Rēzeknē pauž cerību, ka programma „Brigāde” mudinās rēzekniešus uzdrošināties un radīt un īstenot jaunas idejas, lai sniegtu gandarījumu gan sev, gan pilsētas iedzīvotājiem un viesiem.


Написать комментарий