Pazīstamā mākslinieka Pjotra Hudobčenoka privātkolekcija Daugavpils muzejā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 4.aprīlī, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta pazīstamā pilsētas mākslinieka, paleontologa un talantīgā cilvēka Pjotra Hudobčenoka izstāde.

Šoreiz viņš piedāvā nevis savas gleznas vai reto akmeņu kolekciju, bet citu sava talanta šķautni – bronzas medaļas no privātkolekcijas.

Pjotrs Hudobčenoks portālam Gorod.lv pastāstīja, ka sāka vākt medaļas 80.gados un desmit gadu laikā izveidojis kolekciju no 98 eksponātiem. Neskatoties uz to, ka kolekcionēšana nav publiskā nodarbe, viņš nolēma piedalīties izstādē, lai mūsdienu studenti un skolēni, kurus interesē māksla, varētu aplūkot īstus autordarbus – medaļas. Tieši to ietekmē mākslinieks sāka veidot dekoratīvi  skulpturālas sižetiskas kompozīcijas.

Izstādē var aplūkot oriģināldarbus, kuru tirāža savulaik bija ierobežota. Tās ir no bronzas izgatavotas medaļas, kurās attēloti slaveni mūziķi, rakstnieki, dzejnieki, mākslinieki, ceļotāji un revolucionāri: van Gogs, Šillers, Kolumbs, Čukovskis, Ļeņins u.c.

Pēc kolekcionāra vārdiem, kādreiz iegādāties šādas medaļas nebija problemātiski: tās tika pārdotas specializētajos veikalos, to cena bija visai demokrātiska (3-5 rubļi), tās varēja iegādāties arī kolekcionāru sanāksmēs.

Bieži vien medaļas otrā puse ir daudz interesantāka, piemēram, medaļas ar kāda somu sabiedriskā darbinieka attēlu, kurš pēc izskata ļoti atgādina bijušo Maskavas mēru Lužkovu, otrajā pusē attēlots ūdenī redzamais spoguļattēls. Tādēļ izstādes eksponāti izvietoti tā, lai apmeklētāji varētu apskatīt medaļas no abām pusēm.

Pjotrs Hudobčenoks pastāstīja, ka viņš gatavo vēl vienu kolekciju, kas tiks veltīta pagājušā gadsimta sākuma Dvinskai un kuras pamatā būšot slavenā Daugavpils kolekcionāra Jevgeņija Beļikova savāktas fotogrāfijas. Jau izgatavoti 5 darbi, taču mākslinieks plāno, ka to būs vismaz 10.

Atgādināsim, ka Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā izstādes no privātkolekcijām tika organizētas visa pagājušā gada garumā. Šo tradīciju atklāja pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja Žanna Kulakova, kura piedāvāja apmeklētāju uzmanībai patvāru un gludekļu kolekciju, juriste Dzintra Nikolajenko – varžu kolekciju, Transporta un sakaru tehniskās skolas bijušais direktors Romualds Maculevičs – porcelāna kolekciju, ārste ginekoloģe Sarmīte Ķikuste – kontracepcijas līdzekļu kolekciju, Nikolajs Pavlovičs – monētu kolekciju, skolu direktores Larisa Koževņikova un Gunta Mālniece – zvaniņu kolekciju.

Izstāde „Medaļu māksla” būs apskatāma līdz 29.maijam.



Написать комментарий