Ķekavā atklāts policijas muzejs

Viens no unikālākajiem eksponātiem Ķekavas policijas muzejā. Foto aprinkis.lv
Viens no unikālākajiem eksponātiem Ķekavas policijas muzejā. Foto aprinkis.lv

Ķekavā atklāts visnotaļ neparasts muzejs, kas atspoguļo vietējās pašvaldības policijas vēsturi. Tajā apkopoti materiāli par pašvaldības policijas darbību kopš tās izveides brīža 1994. gadā.

Pašreizējā Reģionālā pašvaldības policija, kas apkalpo vairākus Pierīgas novadus, sagaidot savu pirmo jubileju, atklājusi muzeju, kurā apkopoti eksponāti jau no Ķekavas municipālās policijas dibināšanas 1994. gadā līdz pat šim brīdim, raksta portāls aprinkis.lv. 

Muzejs galvenokārt paredzēts ne tikai kā izglītojoša prezentācija policijas darbiniekiem, bet arī kā vēstures izziņas materiāls. Šis projekts tapis sadarbībā ar Ķekavas Novadpētniecības muzeju, kura rīcībā līdz šim nav bijis gandrīz nekādu vēsturisku materiālu no Ķekavas policijas. 

Tagadējā Reģionālā pašvaldības policija, kas darbojas ne tikai Ķekavas, bet arī Inčukalna, Ikšķiles un Baldones novados, savā darbības laikā piedzīvojusi daudz pārmaiņu un reorganizāciju. Līdz ar to šajos gados sakrāts liels daudzums lietu, kuras var noderēt kā muzeja eksponāti un kalpot par policijas vēstures izziņas materiāliem. 

Kā atzīst Reģionālās pašvaldības policijas galvenais inspektors Gundars Dzenis, – nedomājot ilgtermiņā par policijas vēstures saglabāšanu, ļoti daudz materiālu šo gadu laikā ir zaudēti. Bet, neraugoties uz to, tomēr ir izdevies saglabāt pietiekoši daudz lietu, no kurām veidot muzeja ekspozīciju. Katrai no tām ir sava vēsturiska vērtība, savs stāsts. Kā viens no unikālākajiem eksponātiem minams ugunsdzēsēja tērps, kas mantots no putnu fabrikas „Ķekava” bijušā ugunsdzēsēju dienesta. Tas saglabājies no laika sprīža (1996. – 2007. gads), kad Ķekavā ir bijusi vienīgā policijas iestāde valstī, kurā apvienotas gan policijas, gan ugunsdzēsības un glābšanas dienesta funkcijas. 

Eksponātu vidū atrodama vēsturiska, rokrakstā aizpildīta tabula ar policijas ikgadējiem datiem, kā arī viena no pirmajām novada kartēm, kura pēc kolhoza likvidēšanas nonākusi policijas rīcībā. Izstādīti ir vairāki formas tērpi no dažādiem policijas darbības periodiem. Tiek plānots arī izveidot albumus ar fotogrāfijām, kurās atspoguļota policijas vēsture. Līdz 2010. gadam Ķekavas municipālās policijas paspārnē darbojies bērnu un jauniešu klubs „Vairogs” – arī no šī laika rastas vēstures piemiņas lietas.


Написать комментарий