Vadošās pasaules bankas izstrādā plānu par Kipras izstāšanos no eirozonas

foto: 1prime.ru
foto: 1prime.ru

Pēc Londonas fondu biržas aizvēršanas pasaules ietekmīgāko banku pārstāvji sāka risināt jautājumu par Kipras izstāšanos no eirozonas. Vairākas grupas cenšas paredzēt notikumu norisi finanšu tirgū pēc Kipras izstāšanās no eirozonas, ziņo portāls www.banki.ru.

Bankas HSBC priekšsēdētājs apgalvoja, ka pašlaik šī perspektīva ir reāla.

Eirogrupas  eirozonas valstu finanšu ministru un Kipras stabilizējošās programmas atšķiras. Eirogrupa grib panākt to, lai būtu ieviests nodoklis uz depozītiem Kipras bankās, kas vienlaicīgi reformēs valsts banku sektoru, depozītu  summai jāpārsniedz 100 tūkstošus eiro. Savukārt Nikosija cenšas saglabāt Kipras banku sistēmas pievilcību arī pēc stabilizācijas programmu realizēšanas.
Londonā neizslēdz, ka nekontrolējamu notikumu attīstības gadījumā, Kipra var pamest eirozonu jau nākamnedēļ.

Britu teleradio kompānija „BBC” arī apstiprina to, ka lietišķā pasaulē studē līdzīgu notikumu attīstības variantu, kā arī to sekas. Eiropas Centrālā Banka izvirzīja Nikosijai ultimātu, kas jau tuvākajā otrdienā pārstās sniegt ārkārtas valsts obligāciju ķīlas kredītus Kipras bankām – atzīmēja vadošais „BBC” ekonomikas komentators Roberts Petsons. – Šajā gadījumā notiks Kipras banku sistēmas krahs, un valsts būs spiesta pamest eirozonu.

Pēc viņa vārdiem „katastrofiskā perspektīvā citas Eiropas Savienības bankas nepiedzīvos negatīvās sekas, jo tām nav lielu ieguldījumu Kiprā, kaut gan kopumā eiro zonās cietīs smagu sitienu, jo pasaule ieraudzīs, ka tā nav nemaz tik stabila, un valstis noteiktos apstākļos var to pamest. Tā rezultātā parādīsies kopējā neuzticība eiro un zināma eirozonas perifērijas valstu banku stāvokļa pasliktināšanās.” –piebilda Petsons.


Написать комментарий