Kipras Centrālā banka aizliedz naudas pārvedumus un maksājumus

foto: i-g-t.org
foto: i-g-t.org

Kipras Centrālā banka aizliegusi vietējām bankām veikt jebkādus naudas pārvedumus, gan iekšzemes, gan uz ārvalstu kontiem, un maksājumus, ziņo vietējie mediji.

Kipras Centrālā banka izsūtījusi konfidenciālu vēstuli, kurā ieteikts vietējām bankām "uz laiku, līdz nākamajiem rīkojumiem veikt jebkādas izmaksas vai kapitāla pārvešanu, klīringa vai norēķinu, caur jebkādu maksājumu sistēmu, kas darbojas valsts teritorijā vai aiz tās robežām, ieskaitot vienas kredītiestādes ietvaros", vēsta portāls "24h.com.cy", kura rīcībā ir šī vēstule.

Bankas mājas lapā informācijas par šādu vēstuli nav, norādītie telefona numuri neatbild.

Kipras prezidents Niks Anastasiadis sestdien paziņoja, ka Kipra bijusi spiesta piespiedu kārtā norakstīt depozītus. Iepriekš Kipra bija paziņojusi, ka noguldījumi, kas pārsniegs 100 000 eiro, tiks aplikti ar 6,75% nodokli.

Kipras valdība paziņojusi, ka līdz otrdienai, kad pēc trīs dienas garām brīvdienām atkal tiks atvērtas bankas, tiks iesaldēti liela apjoma naudas pārskaitījumi no banku kontiem.

Jau sestdien pie bankomātiem Kiprā izveidojušās norūpējušos noguldītāju rindas.

Sagaidāms, ka no depozītu norakstīšanas cietīs ne tikai Kipras iedzīvotāji, bet arī ārvalstnieki, tostarp Krievijas fiziskās un juridiskās personas, kam šīs salas banku kontos glabājas miljardiem eiro.

Jau vēstīts, ka Eirozonas valstis un Starptautiskais valūtas fonds (SVF) vienojušies Kiprai piešķirt ārkārtas finanšu palīdzību – 10 miljardus eiro (7,03 miljardus latu).

Apmaiņā pret šo finansiālo palīdzību Kipra apņēmusies samazināt budžeta deficītu, galvenokārt uz nodokļu paaugstināšanas rēķina, kā arī reformēt banku likumdošanu.


Написать комментарий