Angļu baronets devās ekspedīcijā caur Antarktiku.Glābšanas komanda pēc viņa nebrauks 1

foto: savingwater.co.za
foto: savingwater.co.za

Slavenais britu ceļotājs, 68 gadīgais Ranulfs Fainss, devās no Keiptaunas (DĀR) ekskursijā uz Antarktiku, ziemas laikā, kad uz glābēju dienesta palīdzību var necerēt, ziņo portāls newsru.com.

„Tā ir pirmā reize cilvēces vēsturē, kad dodas uz Antarktiku ziemas laikā,” apgalvoja DĀR Transporta un sakaru ministra vietniece S. Čikunga, pavadot Fainsu un viņa komandu ceļojumā. Komanda ir piecu cilvēku sastāvā.

Pēc četrām nedēļām komandai jāsasniedz Antarktīda un jāizvietojas nometnē, bet pēc tam doties uz dienvidpolu. Sešu mēnešu laikā ceļotāji šķērsos četrus tūkstošus kilometru. To uzdevums ir šķērsot Antarktīdas kontinentu, kur temperatūras rekords šajā laikā sastāda 89,2 grādus pēc Celsija skalas.

Cerēt uz glābšanas dienesta palīdzību komandai nevar, jo neviena lidmašīna nevarēs lidot tik ekstremāli zemajā temperatūrā.
„Daudzi pateiks, ka tāds lēmums ir bezatbildīgs, jo neviens nezina, kas to sagaida. Tādā gadījumā amerikāņiem arī nevajadzēja doties uz mēnesi,” teica Fainss.

Ekspedīcijas mehāniķis no Kanādas Spensers Smirls nosauca šo pasākumu „ekspedīcija caur saldētavu”.

Šī ekspedīcija bija plānota vairāku gadu gājumā. Fainsa komanda apgādāta ar speciālajiem kostīmiem, kuros ir iemontēti apsildītāji un elpošanas aprāti. Pārvietosies komanda ar traktoriem, kuru svars ir 20 tonnas, tie darbojas pateicoties speciālajai degvielai, kura ir izturīga pret maksimāli zemajām temperatūrām. Ekspedīcijas lielākā daļa norisināsies tumšajā laikā.

Pētnieki plāno izpētīt temperatūras maiņu dienvidpolā. Pēc plāniem ekspedīcijai jānoslēdzas 21.septembrī, taču kuģis varēs pēc komandas doties tikai 2014.gada janvārī, kad varēs piebraukt, pateicoties siltākiem laikapstākļiem.

Par ekspedīcijas patronu būs britu karalis Čārlzs, kurš novēlēja komandai veiksmi šajā ekscentriskajā ceļojumā.


Написать комментарий

Nu re, dīzelīši pat -80C ir OK.