Polijā aizliedza halala un košera gaļas ražošanu

foto: farming.lv
foto: farming.lv

Neskatoties uz rituālās kaušanas aizliegumu ES, Polija ierobežoja halala un košera gaļas ražošanu, vēsta portāls mir24.tv.

Polija ierobežo halala un košera gaļas ražošanu, balstoties uz Konstitucionālās tiesas atzinuma, ka jūdaistu un musulmaņu praktizētā rituālā kaušana ir nelikumīga.

No 2013.gada 1.janvāra ES teritorijā stājās spēkā jaunie noteikumi, kuri ļauj rituālo lopu un putnu kaušanu. Polijas Konstitucionālā tiesa 2012.gada decembrī aizliedza dzīvnieku rituālo kaušanu pēc musulmaņu un jūdaistu tradīcijām.

Saskaņā ar tiesību aktu hierarhiju, ES tiesību aktiem ir lielāks spēks nekā nacionālajiem tiesību aktiem, tāpēc Polijas Lauksaimniecības ministrijai nācās izdod speciālās licences, kuras atļauj vairākām lopkautuvēm izmantot rituālo lopu kaušanu.

Ir jāatzīmē, ka Polija ir vislielākā halala un košera gaļas eksportētājvalsts Eiropā. Agrāk no Polijas gaļu importēja arī Turcija un Izraēla.
Atšķirība starp rituālo lopu kaušanu un parasto ir tajā, ka pēc musulmaņu halala un jūdaistu košera tradīcijām dzīvnieks pirms kaušanas netiek apdullināts, dzīvnieks ir samaņā. Eiropas lopkautuvēs ir pieņemts sākumā dzīvnieku apdullināt un tikai pēc tam nokaut.


Написать комментарий