Francijā rosina piešķirt Parīzes goda pilsoņu statusu grupai “Pussy Riot”

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Francijas Nacionālās asamblejas vicespīkers Zaļo partijas pārstāvis Denijs Bopēns nācis klajā ar ierosinājumu piešķirt skandalozās Krievijas grupas Pussy Riot dalībniecēm Parīzes goda pilsoņu statusu.

Šāds ierosinājums iecerēts kā atbildes gājiens uz franču aktierim Žerāram Depardjē piešķirto Krievijas pilsonību.

Lēmums par to tiks pieņemts Parīzes mērijas sēdē februārī.

"Krievijas prezidenta Putina zemiskie gājieni ir pārkāpuši visas autoritārisma robežas," savā portālā raksta Bopēns.
Aktierim Depardjē piešķirto Krievijas pilsonību Bopēns uzskata par "netiešu uzbrukumu franču tautas solidaritātei" un " Putina jaunu bezkaunīgas alkatības izpausmi".

"Feministiskām un demokrātiskām Pussy Riot akcijām ir jāsaņem atbalsts un aizsardzība Parīzē, jo šīs darbības atbilst mūsu politiskajām prioritātēm," - saka Bopēns. Viņš arī atgādina, ka Saranskā divu gadu ieslodzījumu izcieš pankgrupas Pussy Riot dalībniece Nadežda Tolokoņņikova, kura notiesāta par to, ka viņa kopā ar divām citām šīs grupas dalībniecēm pērn baznīcā izpildīja pret Putinu vērstu dziesmu.

Jāatgādina, ka pagājušā gada oktobrī, Parīzes goda pilsoņa statuss tika piešķirts baltkrievu cilvēktiesību aktīvistam politieslodzītajam Alesam Beļatskim, kā arī Irānas kinorežisoram Džafaram Panahi, bengāļu rakstniecei Taslimai Nasrinai, Kolumbijas politiķei Ingrīdai Betankūrai, Birmas opozīcijas līderim Aun San Sudži.

Jau ziņots, ka slavenais franču kinoaktieris Žerārs Depardjē pēc Krievijas pases saņemšanas un tikšanās ar prezidentu Vladimiru Putinu Sočos svētdien ieradās Mordovijas Republikā, kur viņam galvaspilsētā Saranskā piešķirts dzīvoklis jaunā daudzzīvokļu mājā.
Slaveno aktieri Saranskas lidostā sagaidīja sievietes tautastērpos ar pankūkām, dziedot tautasdziesmas. Aktieris, kurš par spīti ziemas laikam bija bez cepures un ar atpogātu mēteli, demonstrēja sagaidītājiem savu jauno pasi. Aktierim tika uzdāvināti arī velteņi un divi kaķēni.

Aktieris sāka vizīti Mordovijā, apskatot novadpētniecības muzeju, un vēlāk apmeklēja arī Krievijā vienīgo pieminekli caralaika zemnieku sacelšanās vadonim Jemeļjanam Pugačovam.

Kad Depardjē Saranskas operas un baleta teātrī tikās ar Mordvijas Republikas vadību un kultūras darbiniekiem, viņam tika piedāvāts vakantais republikas kultūras ministra amats, bet viņš no tā atteicās.

"Es esmu ļoti laimīgs, šeit ir ļoti skaisti, šeit dzīvo skaisti un dvēseliski cilvēki," sacīja sajūsminātais aktieris. Viņš arī izteica komplimentus vietējām sievietēm par viņu skaistumu.

Depardjē ir nikns uz Franciju, jo Francijas sociālistu valdība plāno līdz 75% palielināt nodokļa likmi par ienākumiem, kas ir lielāki par vienu miljonu eiro (700 tūkstošiem latu) gadā. Kad Depardjē uzzināja, ka Mordvijā ieradušies divi Francijas reportieri atspoguļot viņa vizīti, viņš nevēlējās ar tiem runāt un sūtīja tos prom, ziņoja Krievijas televīzija.

Putins 3. janvārī parakstīja dekrētu par Krievijas pilsonības piešķiršanu Depardjē, izpildot viņa lūgumu. "Saskaņā ar Krievijas Federācijas Konstitūcijas 89. panta "a" punktu apmierināt 1948. gadā Francijā dzimušā Depardjē Žerāra Ksavjē lūgumu par uzņemšanu Krievijas Federācijas pilsonībā," teikts dekrētā.

Depardjē decembrī atstāja Franciju, apmetoties uz dzīvi Beļģijas ciemā pie Francijas robežas, paziņoja par atteikšanos no Francijas pilsonības un ieceri pieņemt Beļģijas pilsonību. Viņš šādi reaģēja uz Francijas sociālistu valdības plānu līdz 75% palielināt nodokļa likmi par ienākumiem, kas ir lielāki par vienu miljonu eiro (700 tūkstošiem latu) gadā.

Saskaņā ar Francijas likumiem no šīs valsts pilsonības var atteikties tikai pēc tam, kad ir iegūta kādas citas valsts pilsonība.


Написать комментарий