Bijušais Kosovas premjers attaisnots apsūdzībās par kara noziegumiem

foto kosova-sot.info
foto kosova-sot.info

ANO Starptautiskais bijušās Dienvidslāvijas kara noziegumu tribunāls (ICTY) ceturtdien Hāgā attaisnojis kara noziegumos apsūdzēto bijušo Kosovas premjerministru Ramašu Haradinaju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Prokurors Haradinajam pieprasīja 20 gadu cietumsodu par zvērībām pret serbu, čigānu un “nelojāliem albāņu” civiliedzīvotājiem Kosovas konflikta laikā 1998. – 1999. gadā, kad apsūdzētais bija Kosovas atbrīvošanas armijas komandieris. Tiesa ceturtdien nolēma, ka apsūdzības nav pierādītas, ziņo BBC.

Līdz ar Haradinaju attaisnoti arī divi Haradinaja iespējamo noziegumu līdzdalībnieki – lauka komandieri Idriza Balaja un Lahi Brahimaja.

Haradinaju tiesāja jau 2008. gadā, kad tiesa viņu attaisnoja nepietiekamu pierādījumu dēļ. Brahimajam tiesa toreiz piesprieda sešu gadu cietumsodu par divu ieslodzīto spīdzināšanu. Apelācijas tiesa 2010. gadā attaisnojošo spriedumu atcēla, aizdomās par liecinieku iebiedēšanu.

Visi trīs vīrieši bija apsūdzēti par noziedzīgu darbību, lai nodrošinātu Kosovas atbrīvošanas armijas kontroli pār Kosovas rietumiem ar aizturēšanas nometņu palīdzību.

Nometnēs spīdzināti un nogalināti etniskie serbi un albāņi, kurus turēja aizdomās par sadarbošanos ar serbiem. Aizturēšanas vietās atrasti 39 nogalinātu cilvēku ķermeņi.

Haradinajs ir augstākā ranga etniskais albānis, kurš tiesāts ICTY.

Premjera amatā Haradinajs atradās no 2004. gada decembra līdz 2005. gada martam, kad atkāpās no amata izvirzīto apsūdzību dēļ, bet savu vainu noliedza, pauzdams viedokli, ka šīs apsūdzības uzskatāmas par bijušajam Dienvidslāvijas prezidentam Slobodanam Miloševičam tuvu personu mēģinājumu diskreditēt Kosovas atbrīvošanas armiju, kas cīnījās par Kosovas neatkarību.

Pārsvarā albāņu apdzīvotā Kosova no Serbijas atdalījās 1999. gadā pēc bruņota konflikta, kuru izšķīra NATO spēku iejaukšanās un Serbijas bombardēšana. Kosovas albāņu valdība 2008. gada 17. februārī pasludināja neatkarību no Serbijas.


Написать комментарий