Savickis: Latvija zaudējusi cīņu par sašķidrināto gāzes termināli

foto bnn-news.com
foto bnn-news.com

Latvija ir zaudējusi cīņu par sašķidrinātās gāzes termināļa (SGT) būvniecību, atzina Itera Latvija vadītājs Juris Savickis.
Sarunā ar Latvijas Radio viņš norādīja, ka Latvija savulaik ir pārāk pašsaprotami uzskatījusi, ka terminālis tiks būvēts Latvijā, jo ārvalstu eksperti Latviju atzinuši par piemērotāko vietu tā izveidei. Tomēr Latvija nepietiekami cīnījusies par STG būvniecību un, iespējams, terminālis tiks būvēts Somijā.

«Tad, kad mūsu valdība izlēma izpētīt šo jautājumu un to izdarīt uzdevaLatvenergo, tika izdarīts novērtējums, ka labākā vieta SGT būvniecībai ir Latvija. Līdz ar to mēs visi kaut kā nomierinājāmies un lēnā garā pierada pie domas, ka laikam tā kauja ir vinnēta. Tomēr tikko projektam pievienojās Somija kļuva skaidrs, ka svaru kausi sveras pavisam uz citu pusi,» sacīja J. Savickis.

Viņš atzīmēja, ka pēdējos Eiropas Komisijai iesniegtajos dokumentos, kas ir pieejami plašam enerģētiķu, ekspertu un valdības pārstāvjiem, ir norādīts - ja Somija pretendē uz dalību SGT projektā, tad tā ir arī labākā vieta termināļa būvei.

J. Savickis arī norādīja, ka dokumentos teikts, ka SGT ir ļoti dārgs projekts un Baltijas valstis bez tā var iztikt, un labāk ir Lietuvu, Latviju un Igauniju caur Poliju pievienot Eiropas gāzes tīkliem.

J. Savickis pieļāva, ka, ja STG termināli būvēs, tad tas notiks vai nu Somijā, vai arī Igaunijā.

Viņš arī norādīja, ka tas ir zaudējums Latvijai, bet nav arī traģēdija. «Zaudējums ir tādā līmenī, ka jebkura valsts vai tauta gribētu savā valstī tādu infrastruktūras objektu. Tas saistīts ar finansējumu, infrastruktūras attīstību, ar darbavietām un politisko neatkarību. Tamdēļ tā cīņa arī bija tāda,» norādīja Itera Latvija vadītājs.


Написать комментарий