Pēc ilgiem aizmirstības gadiem un ceļojumiem Daugavpilī atgriezies gleznotājs Sigurds Vīdzirkste

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpiliešus, kuriem bija iespēja iepazīties tuvāk ar mūsu pasaulslavena tautieša Marka Rotko specifisko jaunradi, diezgan grūti pārsteigt, taču Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja darbiniekiem tas ir izdevies.

Ceturtdien, 1.novembrī, muzejā tika atklāta vēl viena Daugavpilī dzimušā mākslinieka darbu izstāde – gleznotāja Sigurda Vīdzirkstes izstāde „Pazaudētais kods”, kurā apmeklētāju uzmanībai tiek piedāvāti vairāk nekā 20 numurētas gleznas bez nosaukumiem. Tā nav nejaušība, jo Vīdzirkste, kurš bērnības gados kopā ar ģimeni bija spiests pamest Latviju, tiek atzīts par vienu no izcilākajiem kibernētiskā abstrakcionisma pārstāvjiem.

Savas radošās darbības laikā latviešu gleznotājs centās savienot ciparu matemātiskumu un emociju pārpilnību, uzskatot, ka kādreiz mākslinieciskais intelekts tomēr uzvarēs un sāks rakstīt dzeju vai radīt mūziku.

Tiešām, vairākas Sigurda Vīdzirkstes gleznas atgādina Čārlza Bebidža pirmās analītiskās mašīnas perfokartes. Šādā veidā gleznotājs bija „iešifrējis” savu pasaules redzējumu.

Izstādes atklāšanu Daugavpilī apmeklēja viņa tuva draudzene Daina Dagnija, ar kuru gleznotājs pavadīja pēdējos dzīves gadus Ņujorkā un kurai veltīja savus labākos darbus. „Sigurds Vīdzirkste bija īsts avangardists, kurš, beidzot, pēc ilgiem aizmirstības gadiem un ceļojumiem ir atgriezies Latvijā”, - uzskata viņa.

Prezentēto kolekciju Daina bija izveidojusi un 2001.gadā uzdāvinājusi Latvijas Kultūras fondam Imanta Ziedoņa vadībā, šobrīd kolekcija tiek glabāta Nacionālajā mākslas muzejā. Divus oriģinālus Daina Dagnija uzdāvināja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejam.

Pēc mākslas zinātnieces Anitas Vanagas domām, būdams daudzpusīgi izglītots cilvēks, kurš labi orientējas ķīmijā, matemātikā un mūzikā, gleznotājs, izpaužot savas jūtas un domas gleznās, savienoja visas zinātnes vienā kopīgā punktā.

Vārdu sakot, ir vērts apmeklēt Sigurda Vīdzirkstes izstādi „Pazaudētais kods”. Vienkāršas un nepretenciozas gleznas ietver sevī ļoti pozitīvu enerģiju, tās ir neparastas un rada brīvības sajūtu.



Написать комментарий