Lietusgāzes Kiprā izskalojušas mīnu lauku

foto UNFICYP
foto UNFICYP

Pagājušās nedēļas lietusgāzes Kiprā izskalojušas mīnu lauku aptuveni 20 kilometru uz rietumiem no galvaspilsētas Nikosijas, vēsta aģentūra ”Itar-Tass”.

Mīnu lauks izskalots pie ANO noteiktās buferzonas starp Kipras pārvaldīto salas daļu un turku kontrolēto ziemeļdaļu. ANO spēki slēguši tuvākos ceļus un daļu Denjas ciema, baidoties, ka lietus ūdeņi mīnas var aizskalot līdz apdzīvotām teritorijām. Kopš sestdienas teritorijā strādā atmīnēšanas speciālisti.

Lietusgāzes ir izskalojušas mīnas no diviem mīnu laukiem turku kontrolētajā teritorijā netālu no ANO buferzonas, informē Kipras policija.

Buferzona sadala Kipru pēc Turcijas bruņotā iebrukuma salā 1974. gadā, ko izprovocēja īslaicīgais valsts apvērsums, kuru sarīkoja Kipras pievienošanās Grieķijai atbalstītāji. Turcija okupēja 37% salas teritorijas, bet 1983. gadā te vienpusēji pasludināja Ziemeļkipras Turcijas Republiku, kuru apdzīvo pārsvarā Kipras turki. Uz dienvidiem no buferzonas ir Kipras Republikas pārvaldītā teritorija, ko apdzīvo Kipras grieķi.

Buferzonu uzrauga ANO miera uzturēšanas spēki, lai nepieļautu karadarbības atsākšanu. Buferzonas platums ir no dažiem metriem līdz pat septiņiem kilometriem. Neitrālā zona veido trīs procentus no visas salas teritorijas. Kopš 1974. gada karadarbības, buferzonā ir saglabājušies daudzi mīnu lauki. Teritorijas atmīnēšanu kopš 2004. gada finansē Eiropas Savienība (ES). Līdz pagājušajam gadam jau ir izdevies iznicināt 27 000 mīnu, liecina ANO dati. ANO Kipras atmīnēšanas centrs lēš, ka vēl uz salas varētu būt ap 15 000 mīnu.


Написать комментарий