Lietu minimums automašīnā ziemā, lai justos sagatavojies dažādām ķibelēm uz ceļa

publicitātes foto
publicitātes foto

Lai arī situācijas dzīvē nereti mēdz būt neparedzamas – jo īpaši to var attiecināt uz ceļu satiksmi, kur autovadītājam jāspēj sadalīt uzmanību starp vairākiem elementiem –, tomēr, pienācīgi aprīkojot savu automašīnu ar visu nepieciešamo ekipējumu, kas ļauj droši justies uz ceļa arī ziemā, risks nepatīkamu situāciju pārvērst ļoti nepatīkamā situācijā būtiski samazinās. Kādas lietas ieteicams ielikt savas automašīnas bagāžā, lai Latvijas bargās ziemas apstākļos justos droši uz ceļa?

1. Piestartēšanas vadi akumulatoram. Nereti no rīta gadās, ka automašīnu nevar iedarbināt; tad nepieciešama palīdzība no malas – citas automašīnas strāva, kuru iespējams uz savu auto ”pārnest” tikai ar akumulatoru piestartēšanas vadiem.

2. Vilkšanas trose. Noderīga gan visiem piedzīvojumu meklētājiem, gan vienkārši jebkuram, kurš rēķinās ar ziemas un sniega neprognozējamo dabu. Ieteikums gan ir nenodarboties ar automašīnas ”vilkšanu” aukstā laikā pirms automašīnas motors nav kārtīgi iesildīts –, tas saistīts ar to, ka aukstā laikā motora eļļa ir sabiezējusi, un, uzsākot braukšanu ar neuzsildītu motoru, iespējams sabojāt kādu tā mezglu.

3. Speciālais slēdzeņu ”atkausētājs” vai universālā eļļa ”WD-40”. Vēlams apstrādāt visas automašīnas slēdzenes pirms sala iestāšanās.

4. Kabatas lukturītis, lai tumšajos rudens un ziemas vakaros spētu ne tikai konstatēt, ka automašīnai gadījusies kāda ķibele, bet to arī atrisināt.

5. Sniega slotiņa, ar kuru notīrīt stiklus no sniega un ledus.

6. Gumijas paklājiņus, lai automašīnas auduma paklājiņi nepārvēršas par slapjiem dvieļiem, kas uzsūkuši visu mitrumu no sniega aplipušajiem apaviem un sāk pelēt.

7. Stikla atledotājs. Līdzeklis, ko uzpūš uz stikla virsmām (priekšējā stikla, arī spoguļiem) un kas atsaldē ledu, lai nebūtu jābojā stikls, skrāpējot to ar ledus kasāmo slotiņu.

8. Ziemas logu mazgāšanas šķidrums. Ja vasarā negaidīti izbeidzies automašīnas logu mazgāšanas šķidrums, tas ir viegli aizvietojams ar parastu ūdeni, tomēr ziemas apstākļos šī formula nestrādā, tāpēc ieteicams nodrošināties ar nelieliem ziemas logu šķidruma krājumiem savā automašīnā, lai skats uz ceļu vienmēr būtu tīrs.

9. Ik pa laikam ieteicams arī degvielas bākā pieliet ūdens absorbentu, kurš piesaistīs tur uzkrājušos ūdeni un novērsīs, piemēram, karburatora vai degvielas filtra aizsalšanu. Absorbents nodrošina arī aizsardzību pret rūsu un koroziju, tīra degvielas iesmidzes sprauslas un atvieglina auksta dzinēja iedarbināšanu.

Komentē autoeksperts Normunds Avotiņš: ”Stikla atledotājs ir elegants līdzeklis pret intensīvu stikla kasīšanu, sevišķi, ja bijusi atkala un uzsalušās bruņas ir sevišķi biezas. Vilkšanas trosei (kurām ziemā labāk pat būt divām, ja viena pārtrūkst vai jāvelk cits auto no piesniguša grāvja) noteikti jāpievieno siltie darba cimdi, saliekama lāpstiņa (labāk metāla, lai nesalūztu pret ledu) un kāds desmits savilcēju, ar ko vajadzības gadījumā var piestiķēt parkojoties nejauši norautu bamperi. Ja ceļš bieži ved ārpus apdzīvotām vietām, komplektā jābūt arī sniega ķēdēm, kuru uzlikšanu iesaku atstrādāt gaišā dienas laikā un vēl rudenī, lai ziemā pasākums nepārvērstos ekstrēmā piedzīvojumā ar pirkstu apsaldēšanu. Pagājušā ziemā izmēģināju arī saliekamus plastmasas trapiņus – pašam nevajadzēja, bet palīdzot citiem, divreiz nostrādāja perfekti.”


Написать комментарий