15 Daugavpils novada jauniešiem bija iespēja piedalīties starptautiskajās dabas dienās „Nature for Future”

foto dnd.lv
foto dnd.lv

Dabas projekta „Youth for Nature” ietvaros Kaplavas pagastā, Krāslavas novadā no 26. jūlija līdz 03. augustam pulcējās 45 jaunieši no Daugavpils un Krāslavas novadiem Latvijā, kā arī no Utenas apgabala Lietuvā, lai piedalītos deviņu dienu starptautiskajās dabas dienās „Nature for Future”.

Daugavpils novadu pārstāvēja 6 pagastu jaunieši. Pēc projekta noteikumiem: Ingars Praņevskis no Naujenes pagasta un Anastasija Potalujeva no Skrudalienas pagasta piedalās visās projekta aktivitātēs, jo uzvarēja atlases konkursā maijā. Savukārt šai nometnei vēl 13 jauniešiem bija iespēja pieteikt savu dalību. Dabas dienās piedalījās Aldis Lejietis, Valdis Sproģis un Žanis Sproģis no Vecsalienas pagasta, Darja Jefimova, Evita Raščevska, Jānis Kuklis un Valdislavs Ņikitins no Kalupes pagasta, Lāsma Bērziņa no Kalkūnes pagasta, Marina Osipova no Demenes pagasta, kā arī Janeks Hripačs, Vladislavs Hripačs, Mareks Kristiāns Jurevičs un Vladislavs Frolovs no Naujenes pagasta. 

Deviņās dienās jaunieši ne tikai piedalījās dažādās tematiskajās grupās, bet arī iepazina dabas un dzīvnieku daudzveidību tuvākajā apkārtnē kopā ar Daugavpils Universitātes pētniekiem, kuri stāstīja par ekspedīcijām, atklājumiem un novērojumiem, kā arī apmeklēja Lietuvas Aukštaitijas nacionālo parku, lai redzētu, kā kaimiņvalstī tiek uzturētas dabas aizsargājamās teritorijas, smeļoties iedvesmu parka izkārtojumam un plānojumam, jo viens no projekta uzdevumiem ir pašu jauniešu projektēts parks savā novadā.

Lai jaunieši iegūtu izpratni par dažādām sfērām, dabas dienu laikā ar viņiem strādāja savas jomas profesionāļi, kas ir viens no lielākajiem ieguvumiem šo dienu laikā. Astoņpadsmit jauniešiem bija iespēja kopā ar Vidzemes Augstskolas lektoru un Latvijas lauku tūrisma asociācijas „Lauku ceļotājs” ekspertu Juri Smaļinski un Linu Stanaiti – Lietuvas Aukštaitijas nacionālā parka speciālistu – marķēt takas Augšdaugavas teritorijā Kaplavas pagastā. Vairāku stundu gari pārgājieni pa vietējo mežu teritorijām bija ražīgs darbs: jaunieši ieguva vērtīgu informāciju par marķēšanas attīstību ne tikai Latvijā un Lietuvā, bet arī ārpus mūsu valsts teritorijām, ekspertu uzraudzībā ikviens varēja izmēģināt savu prasmi un varēšanu, izvēloties vietu un attiecīgo koku sugu taku iezīmēšanai. Patiess prieks bija par jauniešu entuziasmu un izturību vietējās tūrisma takas marķēšanā, spītējot svelmainajam laikam, jo saule ne uz brīdi neatkāpās visu dienu garumā.

Par savu lozi priecājās arī septiņi zirgu mīļotāji, kuri tika atlasīti no 45 jauniešiem, lai kopā ar zirgu sētas „Klajumi” saimnieci Ilzi Stabulnieci iemācītos ne tikai apkopt un barot zirgus, bet arī tos seglot Kā balva par šādu uzticību un centību - jauniešiem bija iespēja izbraukt marķētās takas zirga mugurā dienas garumā. Noslēgumā jaunieši pateicās par iespēju piedalīties šajās nodarbībās – daudzi no viņiem zirga mugurā jāja pirmo reizi un izteica vēlmi arī turpmāk piedalīties šādās aktivitātēs. 

Mākslinieces Daigas Lapsas uzraudzībā 12 jaunieši veidoja mākslas darbus dažādās tehnikās: tapa dažādi augļi no lupatiņām, uz audekliem tika gleznotas vietējās ainavas, ar guaša krāsām jaunieši varēja zīmēt visu, ko sirds vēlējās. Turklāt savu meistarību varēja pārbaudīt ne tikai lietpratēji, bet arī tie jaunieši, kuriem līdz šim ir šķitis – tādas radošās izpausmes nav domātas man. D.Lapsa šo deviņu dienu laikā pārliecināja dalībniekus, ka ikvienā no mums ir mākslinieka talants. 

Visvairāk rakstīt nometnes laikā sanāca žurnālistu grupai, kuri darbojās pieredzējušās žurnālistes un rakstnieces Annas Rancānes vadībā. Astoņu jauniešu grupa gan no Lietuvas, gan Latvijas puses ik rītu veidoja ziņu topus, rakstīja reportāžas par nometnes dzīvi, kas vēlāk tika publicētas arī Krāslavas novada mājas lapā www.kraslava.lv, kur tās joprojām vēl var izlasīt. Jauniešiem bija iespēja arī iepazīties ar televīzijas darba specifiku, veidojot video klipus kopā ar Latgales reģionālās televīzijas operatoriem un iejūtoties pašiem klipa dalībnieku ādā, atskaņojot nometnes dziesmu un saukli. Par dziesmas motīvu kļuva pasaulē pazīstamās grupas „Queen” dziesmas „We are the champions” („Mēs esam uzvarētāji”) motīvs, savukārt saukli: „Up and down, look around, look so green, feel your team” („Augšā un lejā, paskaties apkārt, esi tik zaļš, sajūti savu komandu”) radīja paši nometnes biedri pirmajā vakarā. 

Nometnes noslēguma no vadītāju puses tika sumināti pieci jaunieši par viņu veikumu deviņu dienu laikā. Prieks, ka trīs no šiem jauniešiem bija mūsējie – Ingars Praņevskis, Žanis Sproģis un Jānis Kuklis. Viņiem tika izteiktas pateicības par uzcītību, izpalīdzību, atsaucību, drosmi un pašaizliedzību. 

Par šīm dabas dienām jauniešiem ir ļoti daudz iespaidu. Daži izteica vēlmi palikt vēl uz 2 nedēļām Kaplavā, jo tas bijis viens no krāšņākajiem šīs vasaras notikumiem; vairāki puiši cītīgi apguva lietuviešu un angļu valodas, lai varētu sarunāties ar kaimiņvalsts meitenēm, bet zilums uz kājas atgādinās par labi pavadīto laiku Sporta dienā un kopīgi izcīnīto godalgu. 

Par projektu kopumā un jauniešu piedzīvoto deviņu dienu laikā ikviens interesents varēs uzzināt arī 22. septembrī, kad Daugavpils novada dienu ietvaros tiks svinēta arī Dabas diena turpat Dubrovina parkā pie novada domes ēkas.
 



Написать комментарий