DĀR kalnrači nesteidz atgriezties darbā

foto libcom.org
foto libcom.org

Platīna ieguves kompānijai Lonmin joprojām nav izdevies atsākt darbu Marikanas šahtā netālu no Johannesburgas, jo tūkstošiem streikojošo strādnieku ignorējuši darba devēju brīdinājumu un nav atgriezušies darbā.

Pēc pagājušonedēļ notikušajām sadursmēm, kas prasīja 44 cilvēku dzīvības (34 cilvēkus nošāva policija, kas atklāja uguni uz protestētājiem), situācija joprojām ir saspīlēta.

Reuters vēsta, ka pirmdien darbā atgriezušies mazāk nekā trešdaļa no 28 000 šahtā strādājošo cilvēku. Streiku turpina lielākā daļa no 3000 visaugstāk kvalificēto strādnieku, bez kuru līdzdalības atsākt platīna ieguvi nav iespējams. Viņi paziņojuši, ka joprojām spēkā paliek prasības par algas paaugstināšanu, turklāt pašlaik darbu atsākt nav iespējams, kaut vai tāpēc, ka nepieciešams pienācīgi apbedīt pagājušonedēļ nogalinātos, izlemt par palīdzības sniegšanu viņu ģimenēm un sniegt atbalstu tiem gandrīz 260 kolēģiem, kuri pēc pagājušās nedēļas nemieriem tika apcietināti un pirmdien stājās tiesas priekšā.

Šķiet, ka arī Lonmin administrācija sapratusi, ka lieki uzkurināt kaislības nav vērts. Sākumā tā, draudot ar atlaišanu, streikotājus aicināja atgriezties darbā līdz pirmdienas rītam, bet vēlāk pagarināja termiņu līdz otrdienas rītam. Vakar, uzstājoties vienā no vietējām radiostacijām, kompānijas viceprezidents Marks Manro jau bijis krietni pielaidīgāks. «Tas, ka Lonmin ievēros principu un atlaidīs tos cilvēkus, kuri šodien neieradīsies darbā, neko nedos. Šāda rīcība tikai var izprovocēt jaunu vardarbību un neveicinās savstarpējo sapratni starp darba devējiem un ņēmējiem,» viņa sacīto citē Reuters. «Mēs negrasāmies atlaist visus streikojošos, taču jāsaprot, ka neierašanās darbā nevar palikt bez sekām,» viņš piebildis.

AP atgādina, ka domstarpības sākās 9. augustā, kad viena no kalnraču arodbiedrībām – AMCU – pieprasīja trīs reizes palielināt visaugstāk kvalificēto darbinieku algu, kas pašlaik ir aptuveni 4000 randu jeb 486 dolāri mēnesī. Jāpiebilst, ka tieši šī darbinieku grupa nodarbojas ar platīna tīrradņu meklēšanu dziļajās šahtās, viņu darbs ir neiedomājami smags, cilvēkiem nākas nolaisties šahtās, nesot līdzi 25 kilogramus smagu aparatūru. AMCU izdevās savās rindās pārvilināt ievērojamu daudzumu līdz šim dominējošās un valsts lielākās arodbiedrības NUM biedru – šai arodbiedrībai tiek pārmests, ka tā neievērojot strādājošo intereses un sadarbojoties ar Lonmin administrāciju. Sadursmēs starp abu arodbiedrību aktīvistiem, kas bija bruņoti ar mačetēm, šķēpiem un nūjām, gāja bojā 10 cilvēku, līdz Lonmin administrācija nolēma izsaukt policijas papildspēkus. Kad bruņoti kalnrači uzbruka policistiem, tie bez liekas minstināšanās atklāja uguni, nošaujot 34 cilvēkus – vietējie mediji atzinuši, ka tā ir lielākā policijas sarīkotā asinspirts kopš aparteīda ēras beigām 1994. gadā.

DĀR prezidents Džeikobs Zuma, kurš pēc notikušā pārtrauca savu ārzemju vizīti un atgriezās dzimtenē, izsludinājis nedēļu ilgas sēras un solījies izmeklēt notikušo traģēdiju. Savu izmeklēšanu solījuši veikt arī opozīcijas partiju deputāti, savukārt Nacionālās policijas komandiere Rija Phijega jau paspējusi attaisnot policistu rīcību, norādot, ka viņiem nācies aizstāvēties no satrakotā pūļa. «Mums, protams, ir ļoti žēl, ka cilvēki zaudēja dzīvības, taču policisti rīkojās pareizi,» viņas sacīto citē AP. Pirmdien tiesas priekšā Johannesburgā stājās 259 apcietinātie kalnrači, kuriem izvirzītas apsūdzības, sākot ar nekārtību celšanu un beidzot ar amatpersonu slepkavībām (nemieri prasīja arī divu policistu dzīvības). Kalnraču tuvinieki un kolēģi sarīkojuši protesta akciju pie tiesas zāles, lielāko neapmierinātību izraisījis tas, ka aizturēto sievām, kas bija ieradušās Johannesburgā, nav atļauts tikties ar saviem vīriem.

AFP vēsta, ka arodbiedrības AMCU līderi, kuri savus piekritējus pirmdien bija pulcējuši traģēdijas vietā, paziņojuši, ka streiks turpināsies, vienlaikus apsūdzot konkurējošo arodbiedrību NUM un Lonmin administrāciju sazvērestībā. «Mēs neesam drošībā. Mēs zinām, ka tiek noklausītas mūsu telefona sarunas. Viņi tās analizē un sastāda to AMCU aktīvistu sarakstu, kuri tiks atlaisti,» paziņojis arodbiedrības vadītājs Džozefs Matundžva. Notikušo mītiņu no droša attāluma novērojuši vairāki simti policistu, kuri dislocēti ap šahtu, virs tā dalībnieku galvām lidinājies policijas helikopters. NUM tikmēr patiešām aicinājusi savus piekritējus atgriezties darbā, bet Lonmin administrācija paziņojusi, ka tā visas problēmas risinot tieši ar šo arodbiedrību un jau panākusi vienošanos.


Написать комментарий