Līvānos notiek gleznu izstāde "Četri vēji"

publicitātes foto
publicitātes foto

Šogad, līdz 8. septembrim Līvānos Latgales mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē skatāma četru Latgales mākslinieču Ilzes Griezānes, Agras Ritiņas, Vijas Stupānes un Vēsmas Ušpeles kopīga gleznu izstāde „Četri vēji”, portālu gorod.lv informēja LMAC kultūras tūrisma organizatore Inita Paegle.

Izstāde „Četri vēji” prezentē četru mākslinieču darbus, kuri nupat kā tapuši vienā no brīvdabas plenēriem Mazirbē. Visām četrām māksliniecēm ir daudz kopīga, piemēram, dzīvo un savā radošajā darbībā pārstāv vienu konkrētu Latvijas reģionu – Latgali. Absolvējušas Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskolu, kā arī Latvijas Mākslas Akadēmijas Latgales filiāli. Mākslinieces ar saviem darbiem piedalās kolektīvās izstādēs, kā arī organizē personālizstādes. Kopš 2006. gada mākslinieces vieno piedalīšanās kopīgos plenēros, no kuriem pirmais tika aizvadīts „Akmenīšos” (Rēzkenes novadā) podnieka Evalda Vasiļevska darbnīcā. Šim plenēram sekoja daudzi citi kopīgi radoši plenēri dažādās Latvijas vietās un pilsētās, savukārt 2011. gadā mākslinieces aizvadīja radošu nedēļu Somijā.

Neskaitāmas kopīgās iezīmes mijās ar katras mākslinieces personisko un profesionālo individualitāti. Māksliniece Ilze Griezāne visbiežāk glezno ainavas, rīta, dienas un vakara garastāvokli, saules apmirdzētas tāles un laukus, piekalnes, mežus un ūdeņus. Mākslinieces Agras Ritiņas darbos tiek attēloti dabas motīvi: koki, ziedi, mākoņi – viss kopā un atsevišķi. Māksliniece izmanto lielus krāsu laukumus, kuri kalpo par fonu faktūras gaismai. Uz mākslinieces Vijas Stupānes audekla uzplaukst ziedi, no sudrabainiem līdz sulīgiem, krāsu piepildītiem triepieniem. Savukārt kolorītajai māksliniecei Vēsmai Ušpelei par gleznu motīvu kalpo portrets. Portreta kompozīcijas centrā mēdz būt kādu sieviešu rota, matu sprādze vai kāda cita it kā nenozīmīga detaļa. Kopumā tiek izmantotas sulīgas un piesātinātas krāsas, apjomīgu triepienu izpildījumā.



Написать комментарий