Irāna: Sīrijā nolaupītie svētceļnieki nav Revolucionārās gvardes locekļi

foto monadarling.com
foto monadarling.com

Irānas Ārlietu ministrija pirmdien noliegusi izskanējušās ziņas, ka sestdien Sīrijā nolaupītie Irānas svētceļnieki būtu Irānas Revolucionārās gvardes karavīri, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Mēs kategoriski noliedzam virknes masu mediju izplatīto informāciju, ka mūsu nolaupītie svētceļnieki ir IRSK [Islāma Revolūcijas sardzes korpusa] locekļi. Visi viņi ir svētceļnieki, kuri ieradās Damaskā, lai apmeklētu tur esošās svētvietas. Šī operācija [nolaupīšana] bija izplānota jau iepriekš, un tie, kas to īstenoja, vēlas izdarīt spiedienu uz Irānu, lai tā pārtrauktu atbalstīt Sīrijas tautu," paziņoja Irānas ārlietu ministra vietnieks Hoseins Amirs Abdolahijans.

"Delfi", atsaucoties uz BNS jau vēstīja, ka Sīrijas galvaspilsētā Damaskā sestdien no autobusa nolaupīti 48 Irānas svētceļnieki.

Dubaijā bāzētais telekanāls "Al Arabiya" svētdien pārraidīja no Sīrijas nemierniekiem iegūtu videomateriālu, kurā redzami sestdien Damaskā nolaupītie irāņi un nemiernieki apgalvo, ka nolaupītie esot no Irānas Revolucionārās gvardes.

Sīrijas nemiernieku izveidotās "Brīvās Sīrijas armijas" virsnieks videomateriālā nolasa paziņojumu, ka "Brīvās Sīrijas armijas" Baraas ibn Malika vārdā nosauktās brigādes dalībnieki sagūstījuši "48 Irānas kaujiniekus, kuri bijuši izlūkošanas misijā Damaskā".

"Veicot izmeklēšanu, mēs noskaidrojām, ka daži no viņiem ir [Irānas] Revolucionārās gvardes virsnieki," viņš sacīja, demonstrējot viena gūstekņa dokumentus.

Irāna ir nelokāma Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotā. Asada spēki ir cīnās ar nemierniekiem Damaskā un citās valsts pilsētās ar nemierniekiem, ko valdošais režīms dēvē par "terorists".

Decembrī un janvārī Sīrijā tika nolaupīti vairāki desmiti Irānas svētceļnieku un inženieru, no kuriem lielākā daļa tika atbrīvoti pēc dažiem mēnešiem.

Daudzi nemiernieki ir Sīrijas sunnīti, kas ir valsts iedzīvotāju vairākuma pārstāvji, un ir saniknoti par šiītu apdzīvotās Irānas pausto atbalstu Asada režīmam, kura ģimene ir šiītu novirziena alavītu pārstāvji.


Написать комментарий