Jaunzeme-Grende aicina Dālderi atvainoties par 'nepiedienīgu rīcību'

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende aicina bijušo kultūras ministru un premjera padomnieku Intu Dālderi atvainoties par publiski paustajiem apgalvojumiem saistībā ar Kultūras ministrijas un ministres darba novērtējumu, portālu "Delfi" informē Kultūras ministrijā.

Jaunzeme – Grende uzskata, ka Dāldera izteikumi "ne tikai maldina nozares cilvēkus un sabiedrību kopumā, bet arī var negatīvi atsaukties uz labu rezultātu sasniegšanu nozarei vitāli svarīgos jautājumos".

"Ir skumji, ja Dāldera šādas rīcības pamatā dominējis personiskais aizvainojums par neseno atbrīvošanu no kultūras ministres padomnieka amata. Tā vietā, lai ilggadējs kultūras nozares profesionālis, kurš labi pārzina nozares sasāpējušās problēmas, pats dotu viskonstruktīvāko pienesumu, šobrīd izvēlējies kultūras cilvēkam nepiedienīgu rīcību, izsakot destruktīvu un nepamatotu kritiku," norāda Jaunzeme – Grende.

Viņa tāpat pauž uzskatu, ka Dālderis kā bijušais kultūras ministrs labi zina, kādā veidā un cik ilgā laikā top valsts budžeta grozījumi. "Pie budžeta grozījumiem tiek strādāts vairākus mēnešus, vienīgi to formālā saskaņošana un akcepts gala versijā notiek daudz īsākā periodā. 5,1 miljona latu finansējuma panākšana kultūras nozarei, kas ir trešais lielākais no visām ministrijām, ir vistiešākais ministres un Nacionālās apvienības nopelns, kas tika panākts daudzu diskusiju un kompromisu rezultātā. Šī ir pirmā reize kopš 2009.gada, kad kultūras nozare pamatfunkciju veikšanai ir saņēmusi tik apjomīgu finansējumu," norāda ministre.

Tāpat ministrijā uzsver, ka "pēc ministres iniciatīvas ir veikts vairāku nozīmīgu pasākumu kopums, kurus neuzdrošinājās uzsākt neviens no iepriekšējiem kultūras ministriem – Latvijas Nacionālās operas (LN0) finanšu un funkciju sakārtošana un operas tālākās darbības stratēģija izstrāde, apstiprināta Valsts Kultūrkapitāla stratēģija, lai finansējuma piešķiršana notiktu sabiedrībai saprotamā un pārskatāmā veidā".

Pēc funkciju audita veikšanas LNO līdzvērtīgu auditu ministrijai jau ir lūguši veikt vairāki teātri. Sākta Dziesmu un deju svētku līdzfinansējuma piešķiršanas reforma, norit darbs pie nozīmīgāko kultūras jautājumu risināšanas -vNacionālās attīstības plāns, nākamā gada valsts budžets un citu - sadarbībā ar Kultūras aliansi.

Tāpat paziņojumā presei Jaunzeme – Grende norāda, ka "tikai konstruktīvi līdzdarbojoties, ir iespējams panākt labus rezultātus" un ministre uz to aicina arī ikvienu kultūras jomas cilvēku.

Jau vēstīts, ka Dālderis piektdien no rīta intervijā telekompānijai LNT sacīja, ka "strīdi ar kultūras nozari ir viss kultūras ministres darba saturs, jo nekādu citu paveiktu darbu nav".

Dālderis kultūras ministri kritizēja par to, ka brīdī, kad pirmo reizi pēdējo gadu laikā valdībā tika lemts par budžeta palielināšanu un bija iespējas pacīnīties par naudu savai nozarei, viņa atradās ārpus valsts un šo svarīgo uzdevumu veica tieslietu ministrs, kurš pats valdībā bija tikai pirmo nedēļu.


Написать комментарий