Bijušajiem Argentīnas diktatoriem piespriež cietumsodus bērnu zagšanas lietā

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Bijušajiem Argentīnas diktatoriem Horhem Videlam un Reinaldo Binjonem ceturtdien tika piespriesti cietumsodi par līdzdalību sistemātiskā bērnu zagšanā no kreisajiem aktīvistiem, kuri tika nogalināti viņu diktatūras laikā.

86 gadus vecais Horhe Videla, kurš bija diktators no 1976. līdz 1981.gadam, saņēma 50 gadu cietumsodu, bet no 1982. līdz 1983.gadam valdījušais 84 gadus vecais Reinaldo Binjone - 15 gadu cietumsodu.

Videla un Binjone jau izcieš sodus par citiem noziegumiem, kas izdarīti viņu diktatūras laikā. Videlam 2010.gadā piesprieda mūža ieslodzījumu par 31 disidenta spīdzināšanu un noslepkavošanu, un arī Binjonem 2011.gada aprīlī piesprieda mūža ieslodzījumu par politisko pretinieku spīdzināšanām un slepkavībām.

Tiek uzskatīts, ka militārās diktatūras laikā tika nozagti apmēram 500 bērni no ieslodzījumā esošiem vecākiem, un viņi pēc tam tika izaudzināti režīmam tuvu cilvēku ģimenēs.

Prāva bērnu zagšanas lietā sākās 2011.gadā. Ceturtdien tajā tika piespriesti cietumsodi arī citiem apsūdzētajiem - 40 gadi cietumā bijušajam karaflotes atašejam Vašingtonā Antonio Vanekam, 30 gadi bijušajam Karaflotes mehāniķu skolā (ESMA) ierīkota cietuma vadītājam Horhem Eduardo Akostam, 20 gadi bijušajam armijas hospitāļa pārzinim Santjago Riverosam, 15 gadi armijas kapteinim Viktoram Galjo un pieci gadi viņa bijušajai sievai Susanai Inesai Kolombo, 14 gadi izlūkdienesta virsniekam ESMA Huanam Antonio Asikam un 10 gadi ESMA akušierim Horhem Manjako.

Prāvā bija apsūdzēti pavisam 11 cilvēki, no kuriem deviņus atzina par vainīgiem saistībā ar 34 bērnu nozagšanu, bet divus attaisnoja.


Написать комментарий