Daugavpilieši ir ar mieru atbalstīt protesta akcijas pret atomelektrostacijas būvniecību Lietuvā

foto online.redwoods.edu
foto online.redwoods.edu

Jūnija beigās Lietuvas parlaments pirmajā lasījumā atbalstīja Likuma projektu par Visaginas AES būvniecību. Saskaņā ar to, AES būvniecības sagatavošanas darbi tiks uzsākti jau nākamgad, būvniecības darbi tiks pabeigti aptuveni 2020.gadā. Pēc aptuveniem aprēķiniem jaunās atomelektrostacijas būvniecība Lietuvā izmaksās 5,2 miljardus eiro.

Pavisam nesen lietuviešu parlamenta pārstāvji atteicās nodrošināt elektroenerģijas tarifa 50% atvieglojumu cilvēkiem, kuri dzīvo atomstacijas 50 km rādiusā.

Latvijas valdība joprojām apsver šī bīstamā objekta būvniecības ekonomiskus labumus, bet Daugavpils pilsētas un novada iedzīvotāji būvniecības gadījumā nonāk 30 km „atsvešināšanas zonā”, no kuras diennakts laikā viņiem būs nepieciešams evakuēties avārijas AES gadījumā.

Daugavpils pilsētas domes deputāts Mečislavs Truskovskis ir gatavs aktīvi protestēt pret jaunās AES būvniecību Daugavpils tuvumā – rīkot piketus, bloķēt transzītceļus, dzelzceļus un pašus būvdarbus.

Gorod.lv rīkotā aptauja liecina, ka daugavpiliešu lielākā daļa (71%) ir ar mieru atbalstīt deputāta protestus.

20% respondentu neplāno piedalīties protesta akcijās, 5% pagaidām nav tikuši skaidrībā par savu viedokli.

Nav noslēpums, ka pašlaik slēgtās Ignalinas atomstacijas darbības gados mūsu pilsētnieku un novadnieku veselības stāvoklis ir pasliktinājies – onkoloģisko slimību un vairogdziedzera slimību skaits ir pārsniedzis vidējo statistikas normu. Taču, neskatoties uz to visu, iepriekšējos gados netika veikti pētījumi sakarā ar AES ietekmi uz tuvākajos rajonos dzīvojošo cilvēku veselību, bet šāda kaimiņniecība ir ļoti bīstama.

Kā arī Daugavpils, kas aktīvi darbojas tūrisma jomā un piesaista tūristus, sevi pozicionē kā interesantu un drošu pilsētu. Diez vai tūristi no citām valstīm vēlēsies apmeklēt kaut arī skaistu un zaļu, bet pilsētu, kas atrodas tiešā tuvumā no atomstacijas. Tāpēc daugavpiliešiem ir visas tiesības protestēt pret Visaginas AES būvniecību. Cerēsim, ka mūsu protesti tiks sadzirdēti un ņemti vērā.
 


Написать комментарий