"Parakstu vākšana intensīvi notiek, katru dienu tiek savāki no simts līdz 150 parakstiem, ja aktivitāte saglabāsies, tad mēs nepieciešamo daudzumu savāksim," teica Tolmačovs.

Viņš arī norādīja, ka cilvēki pēdējā laikā palikuši aktīvāki un arvien vairāk parakstās par Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem. Tolmačovs iedzīvotāju aktivitātes kāpumu skaidroja ar dažādu politiķu, tostarp Valsts prezidenta Andra Bērziņa, izteikumiem.

"Ja viņš [Bērziņš] grib, lai mēs tos parakstus ātrāk savāktu, viņš var turpināt izteikties," paziņoja Tolmačovs, tiesa gan, neprecizējot, kuri tieši prezidenta izteikumi varētu būt pamudinājuši aktīvāk parakstīties par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Jau vēstīts, ka partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" aktīvisti no septembra vāc parakstus referenduma ierosināšanai par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem.

Ja tajā līdz rudenim tiks savākti 10 000 notariāli apstiprinātu Latvijas iedzīvotāju parakstu, Centrālajai vēlēšanu komisijai būtu jāsavāc 10% vēlētāju parakstu tautas nobalsošanas ierosināšanai.