‘HRW’ pieprasa izmeklēt civiliedzīvotāju bojāeju NATO uzlidojumos Lībijā

foto hdw.eweb4.com
foto hdw.eweb4.com

Vadošā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" ("HRW") pieprasa NATO izmeklēt civiliedzīvotāju nāvi gaisa triecienos Lībijā, kad alianses gaisa spēki pagājušajā gadā deva triecienus pa Lībijas vadītāja Muamara Kadafi spēkiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

"HRW" aprēķinājuši, ka NATO gaisa uzbrukumos nogalināti vismaz 72 civiliedzīvotāji."Mēs pieprasām ātru, uzticamu un pilnīgu izmeklēšanu," pavēstīja "HRW" pārstāvis Freds Abrahams.

Organizācija ir sīki pārbaudījusi liecības par astoņiem atsevišķiem NATO gaisa uzbrukumiem, kuros gājuši bojā civiliedzīvotāji, teikts pirmdien izplatītājā paziņojumā. Vienā no gadījumiem bumbas sprādzienā gājuši bojā 14 cilvēki, bet mirkli vēlāk otras bumbas sprādzienā vēl 18, kuri bija ieradušies sniegt palīdzību cietušajiem.

Līdz šim NATO ir noliegusi savu vainu, uzskata Abrahams. "Viņi atsakās sniegt informāciju, kā viņi [civiliedzīvotāji] nomira, un atsakās izmeklēt, un šis caurspīdīguma trūkums ir ļoti satraucošs," skaidro Abrahams.

NATO pārstāvji uzstāj, ka ir darīts viss iespējamais, lai samazinātu civiliedzīvotāju upurus. Viņi argumentē, ka nevar uzņemties atbildību, jo tiem nav bijis pārstāvju uz sauszemes, kas apstiprinātu civiliedzīvotāju bojāeju.

Martā cita cilvēktiesību organizācija - "Amnesty International" - jau paziņoja, ka ir dokumentējusi 55 civiliedzīvotāju nāves gadījumus NATO gaisa uzlidojumos.

Lielāko daļu no gandrīz desmit tūkstošiem gaisa triecienu pa valsts līderim Kadafi lojālajiem spēkiem veica ASV, Lielbritānijas un Francijas militārās lidmašīnas.

Jau ziņots, ka Lībijā pagājušā gada februārī sākās bruņota sacelšanās pret Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada. Režīms tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.


Написать комментарий