Četrās Latgales saimniecībās veterenārais dienests konstatējis inficētas cūkas

foto scientificamerican.com
foto scientificamerican.com

Lai cīnītos ar trihinelozes izplatīšanos, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aprīlī veica apmēram 82 individuālo zemnieku saimniecību pārbaudi.

Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja vietnieks Emīls Jēgers Gorod.lv paziņoja, ka pārbaužu rezultātā Daugavpils, Krāslavas un Preiļu novadu četrās saimniecībās tika konstatētas ar trihinelozi inficētas cūkas. Turklāt katrā saimniecībā pārsvarā tika konstatēts viens saslimis dzīvnieks.

Tie ir numurēti un to attiecībā ir piemēroti ierobežojumi, saimnieki var tos izvest tikai uz kautuvi. Individuālā kārtā tie tiks pārbaudīti uz trihinelozi un pozitīvās atbildes gadījumā tās ir jālikvidē. Ja analīzes būs negatīvas, to gaļu drīkstēs lietot ēdienā.

Neskatoties uz to, ka aprīlī netika konstatēti cilvēku inficēšanas gadījumi, saimniecību pārbaudes turpināsies. PVD speciālisti atgādina iedzīvotājiem, ka, lai neinficētos ar kuņģa infekcijām, jālieto uzturā tikai zināmās izcelsmes gaļa. Nedrīkst lietot uzturā laboratoriski nepārbaudītu un termiski pareizi neapstrādātu cūkgaļu.
Pēc Emīla Jēgera vārdiem, laboratorijās ir jāpārbauda gan mājas cūku, gan meža cūku gaļa. Diemžēl, mednieki bieži vien to nedara, bet trihinelozi pārnēsā arī savvaļas dzīvnieki – meža cūkas, lapsas, žurkas, eži utt.


Написать комментарий