Einšteinam bijusi taisnība par Visuma izplešanos

foto rewalls.com
foto rewalls.com

Jauni pētījumi pierādījuši, ka fiziķa Alberta Einšteina skatījums uz Visumu ir "neticami precīzs" un palīdz izskaidrot noslēpumaino Visuma paātrināšanos. To zinātnieku grupa paziņojusi Valsts astronomijas sanāksmē Mančesteras Universitātē, vēsta laikraksts "The Telegraph".

Pētījums liecina, ka Visuma izplešanās paātrinājumu, var izskaidrot izmantojot tikai Einšteina ģeniālo relativitātes teoriju un kosmoloģisko konstanci – vienkāršāko Visuma izplešanās paātrināšanās teorētisko izskaidrojumu.

Portsmutas Universitātes un Maksa Planka Ārpuszemes fizikas institūta pētnieki ir pārbaudījuši piecu līdz sešu miljardu gadu senu periodu, kad Visums bijis gandrīz divreiz jaunāks kā tagad, un veikuši mērījumus ar ārkārtēju precizitāti līdz 1,7 procentiem.

Rezultāti apstiprināja Einšteina relativitātes teoriju, kas paredzēja, cik ātri galaktikas varētu tuvoties cita citai un kādā mērā visuma izmēriem būtu jāpieaug. Secinājumi saskan ar modeli, saskaņā ar kuru Visums radies pēc Lielā Sprādziena 13,7 miljardus gadu atpakaļ.

Pēc iegūtajiem mērījumiem zinātnieki ir tuvāk kā jebkad, lai saprastu, kāpēc Visuma izplešanās paātrinās, uzskata zinātnieku komandas dalībniece Rita Todžeiro. "Viena no lieliskajām Einšteina relativitātes teorijas īpašībām ir tas, ka tā ir pārbaudāma. Mūsu rezultāti apstiprina teoriju un pilnībā sakrīt ar priekšstatu, ka pastāvīga vakuuma enerģija – tukšās telpas radīts atgrūdošs spēks – rada Visuma izplešanās paātrināšanos," viņa teica. Tas nozīmē, ka Tumšā enerģija "nav tikai mūsu nabadzīgās izpratnes par gravitācijas likumiem ilūzija".

"Einšteina teorija ir nokārtojusi savu stingrāko pārbaudi ārpusgalaktikas mērogos," uzskata zinātniece.

Einšteins tiek uzskatīts par ievērojamāko XX gadsimta zinātnieku. Nozīmīgākais Einšteina ieguldījums fizikā ir relativitātes teorijas izveide. Einšteinam bijusi liela nozīme arī kvantu mehānikas, statistiskās mehānikas un kosmoloģijas attīstībā.

1921.gadā viņam tika piešķirta Nobela prēmija fizikā par fotoelektriskā efekta skaidrojumu un "par nopelniem teorētiskās fizikas labā".


Темы: , , ,
Написать комментарий